Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 29. 18:15, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kastélykapu: Leírta a véleményét Csiszár Gyula, pápai kovácsmester

Kastélykapu: Leírta a véleményét Csiszár Gyula, pápai kovácsmester

Az újjáalkotott díszes kovácsoltvas kapu egyértelműen elnyerte a pápaiak tetszését, ám mindig vannak olyanok, akik kritizálták az alkotást. A pápai kovácsmester nem tartozik közéjük!

Csiszár Gyula közösségi oldalán azt rja azért gondolta úgy, hogy leírja gondolatait a kastélykapuról, mert úton-útfélen megszólítják, mi a véleménye az alkotásról.

"Látom a hozzászólásokat, a "szakértői" véleményeket. Persze azért ezek között a sorok között felfedezni vélek itt-ott rosszindulatot, az örökös elégedetlenséget, stb....
Nem tudom hányan készítettek a "szakértők" közül el ilyen jellegű munkát.
Az én véleményem az, hogy a kapu gyönyörű, tökéletesen elvégzett munka. Megemelem a sapkámat Lehoczky János kovács iparművész előtt, hogy azokból a megsárgult képeslapokból, régi fotókból vissza tudta adni a kapu motívumvilágát. Elhihetik / elhihetitek nekem, hogy ez nem volt egyszerű. Jó néhány évvel ezelőtt én is rengeteget tanulmányoztam, nagyíttattam a részleteket. Ennek ellenére kicsit a sötétben is kellett tapogatózni, és ebből létrehozni, megalkotni szerkezetileg, statikailag tökéletesen felépíteni a kaput és a kerítésmezőket.
Évekkel ezelőtt volt néhány keserű pillanatom, csalódottságom amiért nem én készíthettem el az Esterházy-kastély kapuját, de az ünnepséget követő fogadáson négyszemközt köszönetet mondtam Lehoczky Jánosnak. Köszönettel és hálával tartozom Nekik, mert megalkották nekünk a kastélykaput, ami kiemelkedő éke lett városunknak. Így én is könnyebb helyzetbe kerülök, hogy ez a művészeti ág gyökeret tudjon verni környezetünkben. Ezen dolgozom több mint húsz éve, hogy kinyissam az emberek szemét, lássanak és nem az előre gyártott elemek a "kovácsoltvasság", az teljesen más!! Nem egy kategória!! A kovácsoltvas művesség lényege az, hogy létrehozunk valamit ebből a rideg, kemény anyagból, plasztikusan, épp úgy mint az agyagból a szobrászok" - írja a kovácsművész.

Csiszár Gyula reagált arra a kritikára is, mely szerint az eredetileg nem használtak olyan technikákat, amelyeket az újrakovácsolt kapun alkalmaztak. - Azt szoktam mondani, hogy a technika adta lehetőségek azért vannak, hogy használjuk őket ott ahol kell. Fazola Henrik idejében ha lett volna villanyhegesztő, biztos, hogy használták volna. Mozartnak és Beethowennek ha lett volna Hammond orgonája és Marshall hangfalaik, használták volna őket, hogy szélesebb körben is hallható legyen művészetük a közönség számára - írja Csiszár Gyula közösségi oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.