Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Május 22. 12:54, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Kastélyfelújítás: Halad a bontás és a feltárás

Kastélyfelújítás: Halad a bontás és a feltárás

Egyelőre a bontásé és a feltárásé a főszerep a pápai Esterházy-kastélyban, feltörik a helyiségek padozatát, illetve leverik a falakról vakolatot. A könyvtár és a múzeum látogatható, de nem a főbejárat felől.

Németh Tamás, a Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője elmondta, egyes munkálatokhoz meg kell várniuk a régészek kutatásait. - Ezzel kapcsolatban a kivitelező megkötötte az erre jogosultakkal a szerződést, az engedélyezési eljárás van most folyamatban. Ezt követően kezdik meg a régészeti és falkutatási munkálatokat. Elsősorban a földszinti termeket, a kápolna melleti oratóriumot és a homlokzat egyes részeit érinti a feltárás. A kastély egyes részeit már az engedélyezési tervezés időszakában megkutatták, kivéve az akkor még használt termeket. Most ezek következnek. Az ügyvezetőtől megtudtuk, nem várt falfestmények előkerülése okozhat némi meglepetést, amennyiben ilyenek előkerülnének, azokat természetesen restaurálni kell.


További képek!

Németh Tamás elmondta, a keleti szárny bontását csak a könyvtár júliusi költözését követően tudják megkezdeni. A nyugati szárnyban a bontási munkálatokkal hamarosan végeznek, ezt követően jöhetnek a régészek. Amikor ők is végeztek, akkor lehet leverni a falakról a vakolatot, másfél-két méteres magasságban. A falak nedvesedését meggátolandó, úgynevezett falszárító vakolatokat fognak alkalmazni, majd páraáteresztő festékkel látják el a meglehetősen széles falakat.

Boros Katalin a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az Esterházy-kastély múzeumába és a könyvtárba megváltozott útvonalon lehet bejutni. - A szokott nyitva tartási időn belül, a szokott szolgáltatásokkal, de a munkálatoktól függően, módosult bejáraton keresztül várjuk a látogatókat. Jelenleg az épület jobb oldala felől lehet megközelíteni a múzeumot és a kastélyt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.