Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. December 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Karácsony: milyen tabletet vegyünk 40 ezerért?

Karácsony: milyen tabletet vegyünk 40 ezerért?

A technikai kütyük hatalmas népszerűségnek örvendenek karácsony tájékán. Egy tablet sok mindenre használható, ráadásul 40 ezer forint környékén már egész korrekt készüléket kapunk.

Egy táblagép rendkívül sokoldalú, egymagában képes kiváltani a mobiltelefont, a médialejátszót, sőt még a laptopot is. A komolyabb termékek 90000 forint fölött kezdődnek (például Apple iPad 2, Samsung Galaxy Tab, Asus Transformer Pad), de ezek kis túlzással még az újságot is behozzák helyettünk, így aki hajlandó némi kompromisszumot kötni, az 40000 forintból egészen jó kis tabletet vásárolhat. Ebben az árkategóriában nem számíthatunk 5-6 megapixeles kamerára, GPS-rendszerre, vagy beépített 3G modemre, ettől függetlenül a most terítékre kerülő készülékek is remek szórakozást nyújtanak, ugyanis internetezésre, játékra, filmnézésre, sőt a Skype-on keresztül akár telefonálásra vagy videobeszélgetésre is alkalmasak (előlapi kamerájuk 320x240-es felbontású). Mindhárom vetélytárs Android operációs rendszert futtat, 8 GB belső memóriával rendelkezik, és kezelni tudja az összes elterjedt video-, hang-, valamint képformátumot.

WayteQ xTab-70W: a legkisebb és legolcsóbb

A WayteQ táblagépe 7 colos, 1024x600 pixel felbontású, kapacitív kijelzőt kapott (ez a legkisebb a trióból), és meglepő, hogy kedvező ára ellenére milyen remek a kidolgozás minősége: a műanyagok igényesek, a hátlapon pedig egy nagyméretű fémbetétet találunk. A gépben egy ARM Cortex A9 processzor dolgozik, mely 1GHz-en ketyeg, emellett az erőteljesnek számító Mali 400-as GPU (grafikus meghajtó) segíti a munkáját. Ez azt jelenti, hogy az androidos játékok ragyogóan futnak rajta, és a letöltött filmeket is szaggatásmentesen nézhetjük meg. Egyedül az 512 MB RAM miatt lehetünk bosszúsak, mert emiatt 2-3 alkalmazásnál többet nem célszerű elindítani. Az xTab-70W természetesen támogatja a külső modemeket, emellett USB 2.0, jack, valamint mini HDMI csatlakozó is helyet kapott az oldalán, valamint egy 2 megapixeles kamera a hátlapján. A felhasználók visszajelzései alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a 34670 forintba kerülő WayteQ egy kifejezetten gyors és könnyen használható gép, egyetlen hátrányaként a kevés RAM-ot említik meg.

A WayteQ tervezői a külsőségekre is adtak, erről tanúskodik a hátsó fémborítás.

Prestigio MultiPad 8.0 PRO DUO: gyors és kiegyensúlyozott

Ez a gép egyedüliként a mezőnyben kétmagos processzort kapott, mely 1,5 GHz-es órajellel dolgozik, és a gyors grafikus meghajtójának, valamint az 1 GB RAM-jának köszönhetően kiváló teljesítményre képes. A 8 colos kijelző nem számottevően nagyobb, mint a WayteQ-é, de a gyakorlati használat során mégis sokat számít az a 2,54 centiméteres különbség. A Prestigio MultiPad beépített sztereó hangszórókkal rendelkezik, viszont csak 0,3 megapixeles webkamerát kapott, így fotózásra alkalmatlan. Persze ha belegondolunk, hogy a mobiltelefonunkkal úgyis tudunk fényképezni, akkor ez nem is tűnik olyan komoly hiányosságnak. A lítium akkumulátor 4700 mAh-ás, ami első hallásra bőven elegendőnek tűnik, azonban a kétmagos processzor sokat fogyaszt, ezért a készülék üzemideje erős közepesnek mondható. Rengeteg előnye van a Prestigio Multipadnak és nagyon kevés hátránya, így a 41900 forintos árcetli kifejezetten barátinak tűnik.

Remek kétmagos proci dolgozik a Prestigio MultiPad belsejében.

Navon Platinum 10: a nagy képernyő varázsa

A Navon terméke a 10 colos képernyőjével (1024x600 pixel) toronymagasan kiemelkedik ebből az árkategóriából, ekkora kijelzőért a rivális cégek többsége 60-80 ezer forintot kér. Persze azok komolyabb hardvert kapnak, a Platinumnak meg kell elégednie egy 1 GHz-es ARM Cortex A8-as procival, ami lassabb, mint a cikkben szereplő vetélytársaké, de legalább 1 GB RAM támogatja a működését, tehát több programot is futtathatunk egyszerre. Az extrák közül mindenképpen meg kell említeni a gravitációs szenzort, viszont a Prestigióhoz hasonlóan itt sem találunk hátlapi kamerát. A felhasználók többsége a nagy és szép képet adó kijelzőt dicséri, és érdekes módon a gyorsaságát sem érte kritika, pedig papíron nem túl erős a processzor. A Navon Platinum 10 a trió legdrágább tagja, 42700 forintot kell érte kifizetni.

A Navon Platinum 10 colos képernyője sokakat levesz a lábáról.

Melyik a legjobb?

Egyik készülék megvásárlásával sem lövünk bakot, de mindegyiknek más az erénye, és tisztában kell lennünk azzal, hogy mit várunk egy táblagéptől. Én a Prestigio MultiPad 8.0 PRO DUO-nak adnám az aranyérmet, a villámgyors és megbízható hardver miatt, de szorosan ott liheg a nyakában a Navon Platinum, melynek 10 colos kijelzője az adu ász, a virtuális bronzérmet pedig a kedvező áron kínált WayteQ xTab-70W kapja, melynek 2 megapixeles kamerájával fotózhatunk is, de ez nem ellensúlyozza a viszonylag kis képernyő és a kevés memória által keltett hiányérzetet.

Navon Platinum 10 Prestigio MultiPad 8.0 PRO DUO WayteQ xTab-70W
Processzor típusa ARM Cortex A8 ARM Cortex A9 Amlogic ARM Cortex A9
Processzor órajel 1 GHz 1,5 GHz 1 GHz
RAM mérete 1 GB 1 GB 512 MB
Kijelző mérete 10,1 col 8 col 7 col
Kijelző felbontása 1024 x 600 1024 x 768 1024 x 600
Ár: 42700 Ft 41900 Ft 34670 Ft

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.