Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. December 07. 08:45, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Karácsony előtt az online csalók is aktívabbak - Ezekre figyeljen, hogy ne kerüljön bajba!

Karácsony előtt az online csalók is aktívabbak - Ezekre figyeljen, hogy ne kerüljön bajba!

A Pápai Rendőrkapitányság az ádventi időszakban is óvatosságra inti a bankszámla-tulajdonosokat.

Az online térben „garázdálkodó” banki csalók az ünnepek közeledtével sem tétlenkednek. Annak érdekében, hogy Ön ne váljon az áldozatukká, kérjük, fogadja meg az alábbi rendőrségi tanácsokat!

• Ne adja meg ismeretlen telefonálónak a bankkártya vagy online banki adatait, még akkor sem, ha az illető banki ügyintézőnek adja ki magát és a bank telefonszámát mutatja az Ön telefonjának kijelzője! A bankok nem kérik az Ön bankkártya számát, lejárati idejét és CVC kódját, valamint a netbankos belépési jelszavát sem.

• Amennyiben meg akar arról győződni, hogy valóban a bank alkalmazottja van a vonalban, kérdezzen rá egy korábbi banki tranzakciójára, hiszen ha tényleg banki ügyintézővel beszél, akkor ő tud arra válaszolni!

• A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a hívást és a bankkártyája hátoldalán található hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizze a telefonos tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon – ha szükséges – a számlájához és bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.

• Ne töltsön le telefonjára vagy számítógépére semmilyen programot, applikációt (pl. AnyDesk) a „telefonos ügyintéző” javaslatára, mert a csalók ezek segítségével könnyedén hozzáférhetnek a bankszámlájához.

• Legyen gyanakvó, ha internetes vásárlás kapcsán, vagy különböző szolgáltatóktól, bankoktól, hivatalos szervektől olyan tartalmú e-mail üzenetet kap, amelyben egy linkre kattintva kérik bizonyos díjak befizetést. Ezek az e-mailek nagy valószínűséggel az Ön banki adatainak kifürkészését célzó adathalász e-mailek.
• Figyelem! A csalók által működtetett online oldalak megtévesztően hasonlók

lehetnek az eredeti banki, vagy csomagküldő szolgálat webes felületéhez. Amennyiben bármilyen furcsaságot, addig ismeretlen színt, jelzést, vagy ikont talál rajta, legyen óvatos, ne használja azt!

• Amennyiben mégis úgy érzi csalás áldozatává vált a lehető legrövidebb idő alatt intézkedjen bankkártyája letiltására, az utalások visszahívására, vagy zárolására!

• További hasznos információkat talál a kiberpajzs.hu oldalon.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.