Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. December 19. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitellel vett egy ingatlan az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője, aki szeretné eladni a házat, de nem tudja, hogy megteheti-e. A szakértő válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Vásároltam egy ingatlant (gyermekem részére) "természetesen" hitelre. Állami kamattámogatásos hitelt vettem fel, amelyből még van kb. 5 millió forint. Gyermekem időközben elköltözött. Az ingatlanra nincs szükségünk, ezért szeretném eladni. Az lenne a kérdésem, hogy így el tudom-e adni, van-e rá lehetőség, mert vevőt már találtam rá. A hitelemet sajnos nem tudom kifizetni, így ebben a formában eladhatom-e? Illeték-kötelezettség terhel-e engem. A ház, amit vettem kb. 50 éves, sajnos felújítani sem tudtam, de eladni viszont el tudnám. Megtehetem-e?? Előre is köszönöm. Üdv.
2014. 11. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen el tudja adni az ingatlant, de a hitelt vissza kell fizetnie. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a vételárból kiegyenlítésre kerül a hitel fennálló összege, a maradék meg az Önöké.

Az SzJA fizetési kötelezettség attól függ, hogy mikor vásárolta az ingatlant. 5 év után nincs fizetési kötelezettsége. Természetesen SZJA-t csak a nyereség után kell fizetni, tehát a vételár és az eladási ár közötti különbözet után.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő