Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 31. 14:25, kedd | PR

Kamat és a THM: A hitelfelvételek két legfontosabb mutatója

Kamat és a THM: A hitelfelvételek két legfontosabb mutatója

Az utóbbi néhány évben átalakultak a hitelfelvétellel kapcsolatos percepcióink. Már nem tartjuk “szitokszónak”, nem félünk tőle annyira, mint az előző nagy válság idején.

Azonban nem árt odafigyelnünk egy esetleges kölcsön felvétele esetén, ugyanis előfordulhat, hogy nem várt buktatókba ütközünk. Ennek kikerülése érdekében fontos a megfelelő tájékozódás és az alapvető fogalmak tisztázása. A felkészülést segítendő tekintsünk meg néhány ilyen alapfogalmat közelebbről: mit is jelent a hitelkamat és mi is az a THM?

A kamatról röviden:

Kamatot a felvett összeg után fizetünk. Ez a pénz “ára”, vagyis azt az összeget fejezi ki, amennyiért megkapjuk használatra a felvett pénzt. A használat idejét mérik a bankok és a kamatot ezután kell fizetnünk, általában havonta. Tehát kölcsönvesszük a pénzt és attól függően, hogy mennyi ideig használjuk azt, úgy fizetünk kamatot. A kamatláb pedig az erre az időszakra fizetendő kamat összege és a kölcsönzött pénzösszeg közötti százalékos arány.

Milyen alapfogalmakkal érdemes tisztába lennünk, ha kamatról beszélünk?

Ahhoz hogy a hitelkamat fogalmát még jobban megértsük, nézzünk meg néhány hozzáköthető alapfogalmat közelebbről.
A referencia kamatláb egy a bankpiactól független, nyilvános mutató, mint például a jegybanki alapkamat a Budapesti Bankközi Kamatláb, Európai Irányadó Bankközi Kamatláb. Ha egy ilyen referencia kamatlábhoz igazítják a hitelünket, annak nagy előnye, hogy nem a különböző bankok alakítják a mértékét, hanem a pénzintézetektől független gazdasági események, így kiszámíthatóbb és tervezhetőbb konstrukciók köthetőek meg vele.

Kamatfelárat a a kamatlábon felül kell megfizetnünk, Mértéke attól függ, hogy a hitelező intézet, mennyire minősít minket kockázatosnak. Minél kockázatosabb egy ügyfél, a kamatfelár annál magasabb lesz.
Összefoglalva tehát a hitelkamat a referencia kamatlábból és a kamatfelár összegéből épül fel.

Mi is az a THM? Mi a célja? Mik a THM részei és mitől függ a mértéke? Hogyan kell számítani?

A kamat áttekintése után nézzük meg hogyan épül fel a THM, azaz a Teljes Hiteldíjmutató. A THM egy százalékos mutató, amelynek lényege, hogy a hitelfelvétellel járó egyéb költségeket egy egységes formában mutassa meg a hitelfelvevő számára, így teljes képet adva a hitel tényleges áráról.

Miből épül fel a THM?

A THM részét képezi a hitel folyósításával járó banki költségek összessége, illetve az ügyleti kamat. Ilyen banki költség lehet például a folyósítási jutalék, az értékbecslés, illetve a tulajdoni lap, a jelzálog bejegyzés és a számlavezetés költsége. Az ügyleti kamat a pénzhasználat után fizetendő díj, a hitelintézetek a folyósítástól kezdve a kölcsön teljes visszafizetéséig számítják.

Hitelfelvételkor azonban előfordulhatnak még a hiteldíjon felül jelentkező költségek, amelyek nem részei a THM-nek. Ilyen extra díj lehet a rendelkezésre tartási jutalék, a hitelbírálati díj, a futamidő hosszabbítási költség, az átutalások díjai, és a késedelmi kamat.

Mekkora THM-et kell fizetnünk és hogyan számoljuk ezt ki?

A THM mértéke mindig attól függ, hogy milyen típusú kölcsönt szeretnénk felvenni, így lakáshitel, személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel esetén eltérő összegeket kell majd fizetnünk.
A THM kiszámítására számos eszköz áll rendelkezésünkre. Ezek közül a legkézenfekvőbb a különböző internetes hitelkalkulátorok és összehasonlító oldalak, ahol a futamidő és a hitelkonstrukció megjelölésével pontos értéket kaphatunk a fizetendő összegekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.