Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Február 01. 13:21, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Juditék túljártak a telefonos csaló eszén

Juditék túljártak a telefonos csaló eszén

Olyannyira, hogy kis híján le is buktatták a rendőrségen. Olvasónk tanulságos története következik, mondhatni kötelező olvasmány. Bárkivel megtörténhet!

Juditékat egy kellemes, barátságos hangú férfi hívta fel kedden kora este azzal, hogy egy Volkswagen Polo típusú személyautót nyertek a Telenor sorsolásán. Az autót a pápai Tesconál vehetik át, de előbb át kell utalniuk az áruházban lévő pénzküldő szolgáltatással százezer forintot. Amint megérkezik a pénz, öt perc után már át is vehetik az autót - mondta a csaló, ám Juditéknak gyanússá vált a történet. - Gyanús volt, hogy este telefonáltak, akkor már az üzletek nincsenek nyitva, de az is, hogy folyamatosan szóval tartottak és nem engedték, hogy letegyük a telefont. De természetesen az előre utalás volt az, ami leginkább elgondolkodtatott minket - mondta el Judit. Felhívták a telefontársaságot, miközben párja folyamatosan beszélt a csalókkal. A Telenor természetesen közölte, hogy nem sorsoltak ki autót. Ezután felvették a kapcsolatot a Pápai Rendőrkapitánysággal, miközben a csalókkal elhitették, hogy már úton vannak és viszik a pénzt. A rendőrök azt javasolták a párnak, hogy próbáljanak személyes találkozót kérni a telefonálóktól, akik azt mondták, ha befizetik a pénzt, öt perc után találkoznak és átadják a nyereményautót. Juditék azt mondták a csalóknak, hogy már befizették az összeget, akik egy 10 jegyű számot kértek, mellyel egy Western Union fiókban levehették volna azt, mint utóbb kiderült. A csalók látták, hogy nem érkezett meg a pénzt, így nem sikerült lebuktatni őket, de Judit kiemelte, a pápai rendőrök nagyon segítőkészek voltak, mindent megtettek, amit lehetett.

Judit elmondta, azért osztotta meg a történetet, hogy mások is okulhassanak belőle, hiszen egy nyereményautó csábítása sokakat arra sarkallhat, hogy ne foglalkozzanak a gyanús körülményekkel és engedve a csalók meggyőző erejének, elutalják a kívánt összeget.

A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fenntartásokkal kezeljék a telefonhívásokat! Ezekre különösen figyeljen, hogy ne válhasson áldozattá:

Ismeretlenek többnyire telefonszolgáltató munkatársaként hívják fel áldozataikat. Esetenként nyereményről adnak tájékoztatást és egy közeli ATM-hez irányítják a sértettet, ahol valójában egy megadott telefonszámra különböző pénzösszegek feltöltését kérik tőle arra hivatkozva, hogy így juthat csak a nyereményéhez. Előfordul továbbá, hogy telefonszolgáltató alkalmazottjaként mutatkoznak be és azt állítják, hogy rendszerleállás történt a szolgáltatónál. A csalók sms üzenetben ellenőrző kód küldését kérik, amelynek tartalmát ők diktálják le. A kód valójában egy telefonszám és egy összeg, így az sms elküldésével, majd az érkező sms jóváhagyásával egy idegen telefont tölt fel az előfizetéssel rendelkező sértett, amivel telefonszámláját megterheli.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, hogy a hasonló jellegű telefonhívásokat kezeljék fenntartással, annak ellenére, hogy az elkövetők előadása rendkívül meggyőző. A kérés teljesítése helyett inkább érdeklődjenek a szolgáltatónál, hiszen a mobiltelefon szolgáltatók és a nyereményjátékokkal foglalkozó cégek ilyen módon nem sorsolnak nyereményt, illetve azt nem kötnék ilyen feltételekhez, továbbá rendszerhibára sem hivatkoznak - írja a rendőrség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.