Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 19. 09:54, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Újra lehet kommunális és garázsok utáni építményadó

Újra lehet kommunális és garázsok utáni építményadó

A tervezeteket még el kell fogadnia a képviselőtestületnek, cél az önkormányzat forrásainak növelése, a tervezett beruházások finanszírozása érdekében.

Ezekről dr. Áldozó Tamás polgármester beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, melynek megtartását azért tartotta fontosnak, mert a jövő hét csütörtökre összehívott képviselőtestületi ülés napirendjén több olyan előterjesztés is szerepel, amelyekről még a bizottsági ülés megkezdése előtt tájékoztatni kívánta a közvéleményt.

Az aktuális év gazdálkodásával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy bár a 2011. évre tervezett költségvetés 340 millió forintos beruházási és 110 millió forint működési hitel felvételével számolt, az év első 9 hónapjában a város nem vett fel hitelt, és ezt a továbbiakban sem teszi meg.

- Ennek az a közbeszerzés sem mond ellent, amely 1 milliárd 68 millió forint hitel felvételéről szól, ugyanis amennyiben ez a hitelfelvétel sikeres lenne, az a 2012. és 2013. évi beruházások önerejéhez biztosítana forrást.

A polgármester beszélt arról, hogy folytatni kell a megkezdett európai uniós projekteket (Mozi, a Fő tér és a Városháza „B” épületének felújítása), ám ezek finanszírozásához is források bevonására lesz szükség.

Forrásként szolgálhatna a helyi gazdaság is, ám a polgármester szerint, ha további nagymértékű adóemelések érik a vállalkozásokat, akkor munkahelyek szűnhetnének meg Pápán. Így csak kisebb mértékű emelésre lehet számítani a vállalkozások által fizetendő építményadó összegében. Az iparűzési adó kedvezményei viszont megszűnnek (eddig azok a vállalkozások, melyek vállalkozási szintű adóalapja nem haladta meg a 2,5 millió Ft-ot, mentességet kaptak).

A lakosságot leginkább érintő változás az lesz, ha a képviselőtestület elfogadja a kommunális adó és a garázsok után fizetendő építményadó újbóli bevezetését. A kommunális adóval kapcsolatban a polgármester fontosnak tartotta elmondani, hogy - természetesen a jövedelmi viszonyok alapján a helyi szociális ellátórendszerben mentességet nyújtunk azoknak, akiktől nem várható el, hogy ezt az adót meg tudják fizetni.

További tervezetek a jövő évre például az önkormányzati bérlakások lakbérének 5%-os emelése, illetve a vízdíj 4%-os növekedése. A 25%-os áfa 27%-osra történő emelését a parkolási díjakba nem, csak a parkolási bérletekbe kívánják beépíteni.

A november 24.-i képviselőtestületi ülés tervezett napirendje olvasható és véleményezhető Pápa Város hivatalos honlapján.

A kép illusztráció: kp.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.