Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövő év közepén jöhet a kamatemelés idehaza

Jövő év közepén jöhet a kamatemelés idehaza

Nem okozott meglepetést a jegybank, ugyanis a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal 2,3 százalékra vágta az alapkamatot, amely így újabb történelmi mélypontra került.

A Monetáris tanács lát még lehetőséget további kamatcsökkentésre. A testület szerint a döntést befolyásolhatják az inflációs kilátások, az ország kockázati megítélésének alakulása, illetve a gazdasági növekedés mértéke. A tanács szerint ugyanakkor az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, amely az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja.

Az elemzők szerint, ha a gazdasági környezet nem változik, akár 2 százalék is lehet a kamatvágási ciklus vége. Az MKB vezető elemzője. Kondrát Zsolt úgy látja, jelen pillanatban úgy tűnik, hogy leghamarabb jövő év közepén emelheti az alapkamatot a jegybank.

A döntéssel párhuzamosan megjelenő inflációs jelentés frissített prognózisai jelentős hatással lesznek a forintpiaci mozgásokra és a kamatvágási ciklus alakulására. A márciusi elemzésben a következő előrejelzésekkel találkozhattunk:

Infláció 2014-ben: 0,7%
Ifláció 2015-ben: 3,0%
Maginfláció 2014-ben: 3,0%
Maginfláció 2015-ben: 3,5%
GDP növekedési ütem 2014-ben: 2,1%
GDP növekedési ütem 2015-ben: 2,5%

Az inflációs számok szempontjából lefelé mutató kockázatot jelent az, hogy az euróövezetben is alacsony inflációs mutatók dominálnak, viszont a későbbiekben az öreg kontinens egészében emelkedhet az inflációs ráta. A hazai negatív kibocsátási rés a belső kereslet fokozatos bővülésével párhuzamosan záródhat, de még idén is elmaradhatunk a 3 százalékos középtávú inflációs céltól - mondják az Equilor elemzői.

A szolgáltatási szektor mutatói nem jeleznek nagymértékű áremelkedést, miközben az élelmiszerárak nyár végére várt drágulása megindíthatja a mutató értékét. Az Equilor szerint idén az éves átlagos infláció értéke 0,5 százalék körül alakulhat. Az egyedi tételektől szűrt (pl.: üzemanyagárak, rezsicsökkentés) maginflációs mutató 2,5 százalékos értéke azt jelzi, hogy a deflációtól továbbra sem kell tartanunk idehaza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk