Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 28. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Jól vizsgáztak a fertőzöttek kiszűrésére betanított romániai rendőrkutyák

Jól vizsgáztak a fertőzöttek kiszűrésére betanított romániai rendőrkutyák

Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére

- jelentette kedden az Agerpres hírügynökség. A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

"Valamennyi betanított kutya - az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára - tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos" - lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.

A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be "éles küldetésben", hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.