Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2017. Január 16. 14:30, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Jól halad a református Ótemplom felújítása

Jól halad a református Ótemplom felújítása

A nagy hideg akadályozza a külső munkálatokat, a belső terekben viszont jól halad a munka, tudta meg a papa-ma.hu Kovács Györgytől, aki a református ótemplom és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításának építésvezetője.

A szokatlanul zord időjárás lehetetlenné teszi a külső vakolást, festést, betonozást, de bent tudnak dolgozni a szakemberek.


A leendő kávézó, középkori falmaradvány-részletekkel

Köntös Lászlóval, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzőjével, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatójával jártuk végig a területet. Az utcafronti épületen, a volt parókián kicserélték már a nyílászárókat. Ha szemben állunk az épülettel, akkor a bejárattól jobbra lesz az ajándékbolt, balra a recepció és kávézó. Az épület alsó szintjén a feltárások során több középkori falmaradványt is találtak, ezeket nem vakolták le, szépen láthatóak lesznek a többszáz éves részletek. Az emeletre visz majd lift és lesz egy nyitott lépcsőház is. Ez utóbbira szintén az építkezést megelőző feltáráskor bukkantak, s most helyreállítják. Az emeleti termek festésre készek. Az első elgondolás szerint itt kapna helyet a múmia, de erről még folyik az egyeztetés, hisz az épületegyüttes alatt hatalmas pince húzódik, jól használható lenne az is kiállítási térként.

Továbbhaladva a református ótemplomba léptünk, ahol jól látszik, hogy remekül halad a munka, itt már festik a falakat. Az épületegyüttesbe a XXI. század követelményeinek megfelelő fűtés-, illetve hűtéstechnika, szellőztetőrendszer került. Az ótemplom alsó szintjét szigetelték, itt padlófűtés van, a festés után visszahelyezik a korábban felszedett padlótéglákat, utolsó mozzanatként pedig visszakerül a restaurált berendezés. A karzaton falfűtés van, padlóburkolatot kap a szint, ez lesz a gyűjteményi kiállítás tere. A nyílászárókat itt is kicserélték már. Az ótemplomban a két szintet összekötő lépcső nagyon rossz állapotú volt, nem lehetett megmenteni, de készül már az új, keményfa feljáró.


A raktárépületen fent az új tető, bent elkészült a vakolás is

Az udvar hátsó részében, a Csáky utcai bejáratnál álló épület tetőzetét teljesen lecserélték, kész a belső vakolás és az aljzatbeton is, a nyílászárók itt viszont még hiányoznak. Ez lesz majd a raktárépület, illetve egy kutatóhelyiség is helyet kap a térben.
A felújítás jó ütemben halad, de azért - főleg, ha marad a hideg - lesz egy kis csúszás, február vége helyett márciusban tudnak végezni a szakemberek, tudtuk meg Köntös Lászlótól.
Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 09:06, vasárnap | Helyi

Perutz-győzelem a nyitányon!

A pápai csapat a Veszprém vármegyei labdarúgó-bajnokság 17. fordulójában 3-2 arányban legyőzte Balatonalmádi csapatát.

2024. Március 02. 12:06, szombat | Helyi

Bezárja pápai üzletét a CCC!

A cipőket és kiegészítőket árusító üzletet bezárja a multinacionális vállalat.

2024. Március 01. 17:10, péntek | Helyi

Egy elveszettnek hitt élet találtatott meg!

Lovász István festőművésznek nyílt kiállítása a Pannonia Reformata múzeumban. Az Ujvári János Református Szeretetotthon lakójának életútja megindító.

2024. Március 01. 14:00, péntek | Helyi

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Sulyok Tamás néhány napja lett Magyarország köztársasági elnöke. Nagyapja annak a Sulyok Dezsőnek a testvére volt, aki korábbi pápai polgármester, országgyűlési képviselő volt.