Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 23. 07:40, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentősen javult az AIDS-betegek túlélési aránya

Jelentősen javult az AIDS-betegek túlélési aránya

Az UNAIDS nevű szervezet hivatalos közleménye szerint a 2005-ös csúcshoz képest 2010-re 21 százalékkal csökkent az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, ami jelentős előrelépést jelent.

Nagy eredménynek számít továbbá az is, hogy az 1997-es rekordszámú fertőzéshez képest az újonnan regisztrált betegek száma is nagy mértékben visszaesett.

A szakértők elmondták: mindkét esetben globálisan közel 20 százalékos csökkenést figyeltek meg a tavalyi évben, ami véleményük szerint a jobb kezelési módszereknek köszönhető, valamint annak, hogy világszerte minden ember könnyebben hozzájut az életmentő gyógyszerekhez és a megfelelő tájékoztatáshoz - írja a BBC.

Az UNAIDS ügyvezető igazgatója, Michel Sidibe szerint különösen nagy jelentősége van ezeknek az eredményeknek, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az elmúlt években a legtöbb országnak a nehéz gazdasági helyzettel is meg kellett birkóznia, a mutatók mégis töretlen javulásról árulkodnak.

Jelenleg az adatok szerint a világon 34 millió HIV-fertőzött ember él. Tavaly közülük 1,8 millióan veszítették életüket a 2005-ös 2,2 millióval szemben. Az újonnan megfertőződött betegek száma is nagy mértékben csökkent az 1997-es csúcs óta: az akkori 3,2 millió emberrel szemben 2010-ben 2,7 millióan kapták el a kórt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: AIDS

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.