Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2017. Április 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Jelentős károkat okozott az áprilisi fagy a zalai almaültetvényeken

Jelentős károkat okozott az áprilisi fagy a zalai almaültetvényeken

Zala megyében a viharos szél és hideg miatt főként az almaültetvényeken keletkezett fagykár, és károsodhatott a repce is, de ez csak később válik észlelhetővé

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel. A gazdák eddig a megye több járásából összesen 90-100 hektárnyi almásból jelentettek 50-80 százalékos fagykárt. Vindornyafokon a kajszibarackot, Lenti-hegyen pedig a szőlőt és a diót érintette a fagykár - ismertette Süle Katalin.

Hozzátette: a károk felmérése jelenleg is folyamatban van. A gazdák fokozott figyelmet fordítanak a repcetáblákra is, mert előfordulhat, hogy a fagy miatt az éppen kinyílt virágok meddők lesznek, de ez csak később válik észlelhetővé.

A viharos szél, a hideg és a csapadékos időjárás miatt a gazdák 1-2 napra leálltak, de a rossz idő múltával azonnal folytatták a tavaszi munkákat. A kamara információi szerint az 56 ezer hektárt meghaladó tavaszi vetésterület több mint felén (32 ezer hektáron) már földbe került a mag: a tavaszi árpát 3 ezer hektáron, a zabot 970 hektáron, tavaszi búzát pedig 2450 hektáron vetették el. A zalai gazdák kisebb területen mustárt, bíbort, olajtököt termelnek, 290 hektáron pedig lucernát telepítettek - tájékoztatott Süle Katalin.

A vetéstervek megvalósítását a múlt heti kedvezőtlen időjárás nem befolyásolta, a földeken jelenleg a napraforgót, a kukoricát és a szóját vetik el. A 34 ezer hektárra tervezett kukorica több mint felét mintegy 16 ezer hektáron már elvetették, a napraforgó 9 ezer hektárnyi vetésterületének 86 százalékán már végeztek a vetéssel. A növénytermesztők 5400 hektár szója vetését tervezték, ebből ezer hektáron került a földbe a mag.

A tavaszi vetés várhatóan május első hetében befejeződik. A talajmunkákkal sincsenek elmaradások, a növényvédelmi munkákat viszont hátráltatja a folyamatos erős szél.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy a jelenlegi hektikus időjárás (az erős szél, a csapadékhiány, a napi 15-20 Celsius fokos hőmérsékletingadozás) nem kedvez a kiemelkedő termésátlagok kialakulásának. A gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számítanak.

Az elmúlt héten is kevés csapadék hullott, a talajok szárazak, a vetések kikeléséhez és a növényállományok megfelelő fejlődéséhez jelentős, legalább 30-50 milliméter esőre lenne szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 07:00, hétfő | Belföld

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára

Gumilövedékes pisztollyal lőttek rá egy férfira és lányára a jászapáti házuk udvarán - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon vasárnap.

2021. Április 19. 05:00, hétfő | Belföld

Változékony idő várható a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés

2021. Április 18. 18:04, vasárnap | Belföld

Jövő hét végére nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.

2021. Április 18. 17:06, vasárnap | Belföld

Javulnak a járványügyi adatok

Javulnak Magyarországon a járványügyi adatok, a koronavírus elleni oltás folyamatosan zajlik, az országban ma már minden harmadik ember legalább egy védőoltást megkapott