Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. Augusztus 01. 10:52, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Jelentős állami támogatást kap a Pápai Vízmű, ám ez csak a lyukak betömésére elég

Jelentős állami támogatást kap a Pápai Vízmű, ám ez csak a lyukak betömésére elég

Az elmúlt bő tíz évben elmaradt díjemelések, valamint a rezsi és egyéb költségek drasztikus megemelkedése miatt nehéz helyzetbe kerültek az ország víziközmű szolgáltatói, így a pápai is.

Örömhírt jelentett be ma délelőtti sajtótájékoztatóján Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester, ám a jó hírekre árnyék vetül. Mint az elhangzott, a Pápai Vízmű Zrt. az Energiaügyi Minisztériumtól 263 millió forintos támogatást kap. Vörös Dániel elmondta, drasztikusan emelkedtek meg az energiaárak, a Vízművet leginkább a villamosenergia árának emelkedése érintette érzékenyen, ezért a többszáz milliós hiány finanszírozására pályázatot nyújtott be a minisztériumhoz, amely mindenre kiterjedően átvilágította a társaság működését, és ennek tükrében döntött pozitívan. A vezérigazgató köszönetet mondott a megítélt támogatásért, ám hozzátette, így is mintegy 180-200 milliós hiánnyal számolnak az idei évben. Kérdésünkre Vörös Dániel elmondta, itt nem arról van szó, hogy a Vízmű ne tudná kiegyenlíteni a számláit, hanem ez a tétel leginkább az amortizációt jelenti, vagyis azt, hogy a társaság képtelen finanszírozni azokat a beruházásokat, amelyekkel megelőzhetők lennének a különböző meghibásodások, és amelyek elvégzésével hatékonyabb működést lehetne elérni.

Úgy tűnik, elkerülhetetlen a drasztikus vízdíjemelés

Kérdésünkre Vörös Dániel elmondta, gazdálkodás rentábilis működéséhez valószínűleg elengedhetetlen lesz a díjak emelése. Az igazgató 50 százalékos vízdíj és szennyvízdíj emelést vetített előre, ez a vízdíjban havonta, egy átlagos pápai fogyasztó esetében (7 m2) 800 forintos díjemelkedést jelentene, továbbá ugyanekkora növekedést a szennyvízdíj árában. Vörös Dániel hozzátette, a díjemelésről nem helyben születik döntés, azt az Energiaügyi Minisztérium hatáskörébe utalta a 2011-es ide vonatkozó törvény.

Hiba volt nem emelni a díjakat az elmúlt bő 10 évben

Itt fontos lehet megemlíteni azt a tényt, hogy a pápai vízdíj jelenleg a 2009-es szinten van. Tudva azt, hogy az azóta eltelt 14 év során mennyivel emelkedtek a bér- és egyéb költségek, nem nehéz belátni, hogy miért is került nehéz helyzetbe a Pápai Vízmű, az ország többi víziközmű szolgáltatójával együtt. Ha minden évben csak egy minimális, 5 százalékos díjemelést alkalmaztak volna, most semmilyen veszély nem fenyegetné a gazdálkodást, sőt, el tudták volna végezni azokat a karbantartási és modernizációs beruházásokat, amelyekkel kiküszöbölhetők lennének a gyakori meghibásodások, és a nem hatékony működés, ezek hiánya ugyanis további költségnövekedést okoz jelenleg, és okozni fog a jövőben még inkább.

A társaság egyébként tett lépéseket a hatékonyabb működés irányában, napelemparkot hozott létre, illetve átálltak a dinamikus közbeszerzési rendszerre az energia beszerzése terén, ez utóbbi negyedévenkénti árfelülvizsgálatot jelent.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a minisztérium támogatásáért. A városvezető hangsúlyozta, a pápai önkormányzat továbbra sem szeretné állami tulajdonba adni a Pápai Vízmű Zrt-t, hiszen az egy igen jelentés vagyontárgy a pápaiak tulajdonában. Hozzátette: a kormány állta a szavát, és nem tett különbséget az önkormányzati és az állami tulajdonú víziközművek között, a támogatások megítélésekor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 17:00, hétfő | Helyi

Minden hétfő reggel az utca takarításával kezdenek a belvárosi üzletek tulajdonosai és alkalmazottai

Jellemző a kutyapiszok, amelyről természetesen nem az állat tehet, de közvetlenül az ember által okozott mocsok és eldobott szemét is gyakran fordul elő a belvárosban.

2024. Július 15. 07:42, hétfő | Helyi

Garanciális útjavítás miatt forgalomkorlátozásra kell ma számítani Pápa és Tét között

A 83. sz. 2x2 sávos főút Pápa és Tét közötti szakaszán garanciális javítási munkálatok miatt 2024. 07. 15. napjától szakaszos forgalomkorlátozásra kell számítani.

2024. Július 14. 18:35, vasárnap | Helyi

Pofátlan(tan)ítás Pápán - Videó

Többek között szabálytalan előzés, piroson áthajtás és ittas vezetés került bele a rövid összeállításba.

2024. Július 14. 07:59, vasárnap | Helyi

Perutz: 14 lőtt gól, két felkészülési mérkőzésen

Előbb a Rábapaty, majd pedig a Kapuvár csapatát győzték le simán a pápaiak.