Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Július 08. 06:58, szerda | Helyi
Forrás: koponyeg.hu, met.hu

Jégesővel jön a markáns hidegfront

Jégesővel jön a markáns hidegfront

Öt óra után érkezhet meg Pápa térségébe az a hidegfront, mely heves zivatarokat, és tizenöt fokos lehűlést hoz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések várhatók, illetve intenzív, nagyméretű jégesőre, felhőszakadásra is fel kell készülni.
Az ekkora széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Vörös riasztás

Ma még az egész országban vörös riasztás van a hőség miatt, holnaptól a 19-ből 16 megyében vörös, 3-ban narancssárga riasztás lesz a vihar miatt. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba; arra, hogy mikor üljünk át másik autóba, nem találtunk utalást.

Ezekre ügyeljen!

A katasztrófavédők figyelmeztetnek: a ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait – feltehetően ezzel elsősorban a kedden kezdődött Sound fesztiválra utaltak.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Az erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek az OKF oldalán.

Heves zivatarláncok, nagyméretű jégesővel

A köpönyeg.hu keddi közleménye szerint szerdán eleinte folytatódik a napos, nagyon meleg idő idő csapadék nélkül. Délután aztán északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, aminek az útját heves zivatarok kísérik, egyre többfelé várható zápor, zivatar, de akárheves zivatarláncolat is kialakulhat, melyben pusztító jégeső, viharos szélroham, hirtelen lezúduló kiadós csapadék fordulhat elő.
Drasztikus lehűlés kezdődik, már a zivatarok után 5-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Délután nyugaton 29 és 35, keleten 36 és 40 fok között alakulhat a hőmérséklet. Szerda késő este már csak 22-24 fok valószínű. Csütörtökön még mindig többségében felhős idő várható, 27 fok körüli csúcshőmérséklettel. A napsütéses idő pénteken tér vissza, és hétvégén már ismét 30 fokos meleg lehet.

Fotó: koponyeg.hu

Címkék: hidegfront, jégeső, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.