Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Március 17. 08:06, vasárnap | Helyi
Forrás: Pannoniareformata.hu

JátékbanFORRaDALOM

JátékbanFORRaDALOM

Március 15-én kifejezetten fiatalok számára szerveztek programot a Pannonia Reformata Múzeumban; játékos verselésre invitálták a középiskolás korosztályt.

Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője elmondta, hogy szeretnék megszólítani a diákokat is, s ehhez rendhagyó programok kellenek, ezért is hirdették meg a PilvaxReformata.ma irodalmi kávéházat, ahol az irodalomé és a játéké volt a főszerep.

A játékmester Csukárdi Sándor volt, aki a nagy előd, Petőfi mintájára berohant a kávézó fiatalok közé és elmondta a Nemzeti dal általa átírt alternatív változatát, a Hazánk énekét. Ez a költemény tulajdonképp a Petőfi-vers átfordítása magyarra. (Ébredj földim, szólít a hon,/Eljött a perc, most vagy semmikor – így indul az átköltés.) A váratlan kezdés után aztán a résztvevők húztak a költők nevét tartalmazó ládikából, s így alakultak ki véletlenszerűen a csapatok az azonos nevet húzó diákokból. Az öt csoport aztán egy rövid beszélgetés után nevet is választott magának és kezdődhetett a játék.

Kedves Olvasó, belekóstolna a feladatokba? Kezdhetjük? Az első feladat a strófatotó volt, ebben magyar költők ismert verseiből hallottak egy-egy versszakot a résztvevők szinoníma-verzióban. Kinek a verse, s mi a címe az átköltés eredetijének? „Azon spekulálok én szüntelen,/Hogy vánkosomba süpped élettelen fejem,/És sokáig száradva, mint margaréta/Leszek kukacok martaléka." Azért plusz pont járt, ha valaki elmondta az eredeti versrészletet. (Petőfi: Egy gondolat bánt engemet)

A második feladat verskirakó volt, két különböző vers egy-egy versszakát felszabdalva kapták meg a csoportok. Bárkié is/Abban lelünk/a haszon!/mi jutalmat,/mi azon:/Megnyugoszunk/A hazáé/a dicsőség. Ön hogy rendezné a sorokat? Segítségül és/vagy ellenőrzéshez ajánljuk Petőfi A márciusi ifjak című versét.

A harmadik feladatban három költő jutott szóhoz, Petőfi Sándor, Arany János és József Attila. Csukárdi Sándor a poéták költeményeit felhasználva új verseket alkotott, minden sor más műből való, de egybeolvasva mégis önálló alkotásnak tűntek. Nézzük a Petőfi-töredékeket, hány versre ismerne rá? Reszket a bokor, mert/Trombita harsog, dob pereg/Tudja isten, hogy mi okból/Itt maradtam én teveled. (Reszket a bokor, mert..., Csatadal, Itt van az ősz, itt van újra, A király és a hóhér)

A zárófeladat, a magamutogatÓ a mutogatás és a rajzolás jegyében telt, fantáziában és nevetésben nem volt hiány. Itt verssorokra kellett ráismerni, például sikerült lerajzolni a „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok" sort, de az ügyes csapattag elmutogatta azt is, hogy "Reszket a bokor, mert madárka szállott rá".

Közben a résztvevőket a kávézó meglepte egy-egy szelet pizzával, a diákok beszélgettek, ismerkedtek, hisz ez volt a cél, hogy az irodalom és a jókedv, a játék összehozza a fiatalokat egy tartalmas programban. A vetélkedőt a Könyvmolyok csapata nyerte, de minden résztvevő kapott ajándékot, Csukárdi Sándor átköltését, egy nemzetiszín szalaggal átkötött tekercsen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.