Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Június 04. 12:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Járdára lóg, füvön áll az autó - Repkednek a büntetések és a figyelmeztetések

Járdára lóg, füvön áll az autó - Repkednek a büntetések és a figyelmeztetések

Egyre-másra érkeznek az olvasói üzenetek, amelyekben arra panaszkodnak, hogy olyanokért szabnak ki büntetéseket a pápai közterület-felügyelők, amelyekért korábban nem járt még csak figyelmeztetés sem.

Az elmúlt hónapokban egyre több és egyre aktívabb közterület-felügyelőt látni városszerte, akik nemcsak a belvárosban, de a távolabbi, eldugottabb kis utcákban is járőröznek. A megnövekedett jelenlétük nagyobb szigorral is jár, legalábbis ez derül ki azokból az olvasói üzenetekből és egyes közösségi felületeken kialakuló vitákból, amelyekben a pápaiak vélt, vagy valós sérelmeiket fejezik ki. Az esetek között vannak jogosnak tűnők, de egészen zavarba ejtőek is.

Tény az, hogy a közlekedési és parkolási morál finoman fogalmazva sincs magasan a városban, gondoljunk csak arra, hogy bizony sok helyen tapasztaljuk, hogy a járdára lógó autótól a kerekesszékesek, vagy a babakocsit tolók az úttestre kényszerülnek, hogy kikerüljék a számukra fenntartott helyen lévő akadályt. Persze ezekben az esetekben sem mindig egyértelmű a helyzet, hiszen több helyen olyan rövid a feljáró, hogy vagy az úttestre, vagy pedig a járdára lóg az autó.

Fotó: Mészáros Csaba

Dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtó kérdésére úgy kommentálta ezt a korábban nem tapasztalt aktivitást, hogy a közterület felügyelet teljes létszámban kezdett el dolgozni, amelyre korábban nem volt példa, és van kapacitása számon kérni a jogszabályok betartását. Mint mondta, elsősorban figyelmeztetnek, de természetesen bizonyos esetekben büntetést is kirónak. Elismerte, az utóbbi időben kiszabott büntetések közül több esetben megszüntették az eljárást, eljárási hibák miatt.

Hozzátette: egyes kifogásolt, konkrét esetek megvizsgálása után elképzelhető, hogy pontosítani kell a szabályozáson, de vannak kimondottan egyértelmű esetek, amikor nincs más megoldás, mint a büntetés. A polgármester azt mondta, többek között problémát okoz a városban a forgalomtól elzárt területekre való behajtás, a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek szabálytalan parkolása, a zöld területi parkolás, vagy a műszaki okból forgalomképtelen járművek közterületen való tárolása, amelyekre kiemelten odafigyelnek a közterület-felügyelők. A polgármester azt mondta, hogy olyan esetekben, amikor a szabályozást vélik hibásnak, vagy pontosítandónak a városlakók, akkor keressék fel önkormányzati képviselőjüket, vagy a polgármestert.

A városvezetés célja tehát egyértelműen a rend megteremtése a városban, ám vannak olyan esetek, például az alábbi, amikor a feltételek nem életszerűek. Az ilyen esetekben talán célszerű lenne, ha egyedileg mérlegelne a közterület-felügyelő, már ha erre van lehetősége, tekintettel arra, hogy ha szabálysértést észlel és nem jár el, akkor szabályszegést követ el maga is.

Olvasónk nem tett mást, mint a közelmúltban átadott Korvin utcán, az erre kialakított, táblával megjelölt helyen parkolt. A képen jól látszik, hogy ehhez a kis autóhoz is szűk a kialakított parkolóhely, olvasónk pedig nem szeretett volna az úttestre kilógni autójával, ezért a padkára állt fel az autó két kerekével.

Elmondása szerint ez egyébként egy fizető parkolóhely, tehát a veszélyhelyzetben elrendelt fizetési mentességig parkolójegyet is venni kellett erre a szűk helyre, ahová szabályosan talán csak egy Trabant szélességű kocsival lehet beparkolni.

Szintén nehezen magyarázható, ha valaki azért kap büntetést, mert a saját háza előtt, az általa karbantartott zöld területen parkol az autójával, ugyanis ilyenre is volt példa, olvasóink üzenetei alapján. Egyikük azt írja, hogy a Tókert városrészben sok helyen vagy zöld területen, vagy az úttesten lehet megállni parkolóhely híján, ezért bár elfogadja, hogy szabálytalan, ha a füves részen áll meg napközben, de más lehetőség nélkül észszerűtlennek tartja a büntetést.

Ezek mellett bőven van olyanra is példa, amikor csak arról van szó, hogy a panaszos évek óta megszokott módon parkol szabálytalanul, csupán eddig senki nem figyelmeztette, vagy büntette meg ezekért a szabálytalanságokért.

Mi mindenesetre arra biztatjuk a pápaiakat, hogy jogosnak vélt panaszukkal keressék fel a közterület-felügyeletet, vagy az önkormányzati képviselőjüket, hiszen a polgármester szerint nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy rend legyen a városban. A rendhez viszont pontos és észszerű szabályok és feltételek is szükségesek, amelyek viszont bizonyos esetekben hiányoznak - ez utóbbit már csak mi tesszük hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.