Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2012. Január 24. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb két holttestet találtak a mentőalakulatok a szerencsétlenül járt óceánjáró, a Costa Concordia belsejében – jelentették be hétfőn.

Ezzel 15-re nőtt a megtalált halottak száma. A közlés szerint két nőről van szó, akiknek holttestére a negyedik fedélzeten, az internetes szoba közelében bukkantak rá a mentőalakulatok. Mint a szerencsétlenség ügyében kinevezett olasz kormánybiztos elmondta, a nőket még nem azonosították: most próbálják kiemelni őket a hajó belsejéből.

Franco Gabrielli megígérte, hogy amíg csak lehetséges, folytatják az eltűntek keresését. Tizenhét emberről van szó, de a kormánybiztos nem zárta ki, hogy a névsor még bővülhet. Ennek kapcsán megemlítette: lehet, hogy a hajón a hivatalos utaslistán szereplőknél többen voltak, csak éppen egyes emberekről nem tudnak, mert ők illegálisan tartózkodtak a fedélzeten. Gabrielli itt szóba hozta az eltűnt magyar nőt is, aki szintén nem szerepelt a listákon, s aki ennek ellenére a hajón lehetett. (A Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere cég ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a „híreszteléseket”, hogy illegálisan dolgozókat foglalkoztattak volna.)

A kormánybiztos szerint a kutatás azért halad nagyon lassan, mert a hajó hatalmas (olyan hosszú, mint 3 futballstadion, s magassága eléri egy 20 emeletes épületét). Minden egyes kabinra 40-45 percet szánnak a kutató alakulatok.

Szakértők véleményét meghallgatva Gabrielli engedélyt adott, hogy megkezdjék a Costa Concordia üzemanyagtartályainak kiürítését. Ez a művelet várhatóan már kedden megindulhat, s egy szakértő szerint 28 napig tart majd megszakítás nélkül. Gabrielli szerint a hajó stabilan fekszik a sziklazátonyon, nem áll fenn a veszély, hogy elmozdulna, s a tenger fenekére süllyedne. Így nincs akadálya, hogy egyszerre folytathassák a két dolgot, a kutatást, illetve az üzemanyag kiszivattyúzását. A hajó körül mindenesetre úszó bójasort telepítettek, hogy felfogja az olajat, ha az a művelet során mégis a tengerbe jutna.

A 15 megtalált holttest közül eddig nyolc embernek ismerik a kilétét. Gabrielli ugyanakkor közölte: a hivatalos szerveknek immár az összes, eltűntként nyilvántartott személy hozzátartozóitól sikerült beszerezniük a DNS-mintákat, s jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezek alapján a többieket is azonosítsák. A nap folyamán a búvároknak robbantást kellett végrehajtaniuk a roncsban, hogy folytathassák a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 13:04, péntek | Külföld

Villám csapott egy indiai erdőbe, 18 elefánt pusztult el

Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

2021. Május 14. 09:59, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 160,8 millió, a halálos áldozatoké 3,34 millió

A világon 160 828 503 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 340 359 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 14. 06:00, péntek | Külföld

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon:

2021. Május 13. 19:18, csütörtök | Külföld

Több mint 5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.