Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2011. November 23. 07:30, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb csapás - elzárják a pénzcsapot az osztrákok

Újabb csapás - elzárják a pénzcsapot az osztrákok

Az osztrák bankfelügyelet kelet-közép-európai leányvállalataik finanszírozásának korlátozására kötelezte az ország nagybankjait, hogy útját állja Ausztria pénzügyi megítélése romlásának - írja a Napi Gazdaság.

A bankfelügyelet az Erstét, a Raiffeisent és az olasz UniCredit tulajdonában lévő Bank Austriát kötelezte arra, hogy ne hitelezzen sokkal többet a régió országaiban, mint amennyi betétet leányvállalatai gyűjtenek. Az új hitelek és a helyi finanszírozás aránya maximum 110 százalék lehet.Az osztrák bankok Kelet-Közép-Európa legnagyobb hitelezői, emellett jelentős szereplői az olasz pénzügyi piacnak is. A három említett nagybank kelet-európai befektetései meghaladják az osztrák GDP-t, ezért a befektetők attól tartanak, hogy a bécsi kormány nem tudná megmenti ezeket, ha keleti piacaikon bajba kerülnének - írja a Napi Gazdaság honlapján. A pénzintézetek képviselői a döntésre reagálva azt állították, hogy annak nem lesz jelentős hatása kelet-európai tevékenységükre, mivel már most is az ott gyűjtött betétekre alapozzák ottani hitelezésüket. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a felügyelet lépése mérsékelni fogja a rendelkezésre álló forrásokat.

A hitelezési korlátozás mellett a bécsi jegybank is bejelentette a maga szigorításait. A három nagybanknak már 2013 januárjára, azaz a korábbi határidő előtt hat évvel teljesítenie kel a Bázel III szabályrendszer követelményeit. Némi könnyítést jelent, hogy a 2009-es feltőkésítésük során az állam és más befektetők kezébe került nem szavazó részvényeiket is beszámolhatják tőkéjükbe. További szabály, hogy 2016 januárjáig további háromszázalékos 'ütköző tőketartalékot' kell képezniük.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: bank, bankok, hitelezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.