Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új ösztöndíj az orvosjelöltek számára

Új ösztöndíj az orvosjelöltek számára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) idén új ösztöndíjat hirdet meg a gyermekorvos-jelöltek számára a tavaly első alkalommal, a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelölteknek kiírt ösztöndíjak ismételt kiírása mellett. Összesen 624 millió forint pályázható a szombaton közzétett ösztöndíj-programokban, melyek célja, hogy a fiatal orvostanhallgatók és gyógyszerész-hallgatók anyagi körülményeit javítsa, ezzel motiválva őket az itthon és a pályán maradásra. A rendelkezésre álló forrás 500 fiatal támogatását teszi lehetővé.

A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja, a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíja mellett idén a tárca meghirdeti a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek Méhes Károly Ösztöndíját is, amely megemelt összeggel áll rendelkezésre. A programban résztvevők, a Markusovszky Lajos és a Than Károly ösztöndíjasok a bérükön felül havi nettó 100 ezer, a Méhes Károly ösztöndíjasok pedig 200 ezer forintot kapnak ösztöndíj formájában a teljes szakképzési időre, ha vállalják, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.

Kiemelten fontos, hogy gyermekgyógyászok lássák el a gyerekeket nem csak a kórházi szakellátásban, hanem – amennyiben lehetséges –, az alapellátásban is. Ennek ösztönzésére, biztosítására hirdeti meg az EMMI idén először a Méhes Károly Ösztöndíjprogramot. A házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása és a tartósan betöltetlen, jellemzően hátrányos helyzetű körzetekben a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése évek óta problémát jelent. A tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek mintegy harmada ilyen térségekben található. A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek kétszeres összegű ösztöndíjban részesülhetnek, azaz nettó 200 000 forintot kapnak havonta. A dupla ösztöndíjjal az EMMI arra szeretné őket ösztönözni, hogy vállalják: a szakképzést követően tartósan betöltetlen körzetben házi gyermekorvosként dolgoznak majd.

2011-ben a Rezidens Támogatási Program eredményeként a Markusovszky Ösztöndíj keretében 597, a Than Károly Ösztöndíj keretében 16 nyertes pályázatot hirdethetett ki a tárca, tehát összesen 613 fő részesült és részesül jelenleg is ösztöndíjban. A Rezidens Támogatási Program sikerét mutatja, hogy a rendelkezésre álló keret teljes egészében elfogyott és folyamatos az érdeklődés az újabb ösztöndíj kiírása iránt. A megtett intézkedések hatása máris érzékelhető, hiszen 2011-ben már 633 fő, a végzett orvosok 88 százaléka lépett be a szakorvosi képzésbe, amely az előző évi 62 %-hoz képest jelentős emelkedés. 2012-ben a bejelentkezési adatok alapján szintén kb. 650 belépővel lehet számolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során