Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 05. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új hüllőfajtákra bukkantak

Új hüllőfajtákra bukkantak

Negyven új kígyó-, gekkó- és egyéb gyíkfajt sikerült meghatároznia annak a nemzetközi kutatócsoportnak...

Amely egy magyar kutató vezetésével mintegy 250, Madagaszkár különböző részein élő hüllőfaj bizonyos génszakaszait hasonlította össze.

Az egyedülálló élővilágáról híres kelet-afrikai szigeten eddig csaknem négyszáz hüllőfaj létezésére derült fény.

Bizonyos génszakaszok, az úgynevezett DNS-vonalkódok alapján a legtöbb állatfajt biztonsággal el lehet különíteni, még abban az esetben is, ha megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Belgiumi és németországi intézetek kutatói a hüllőkön végzett eddigi legnagyobb „vonalkódos” kutatás eredményeit a PLoS ONE című internetes folyóiratban ismertették.

Az újonnan azonosított fajok ily nagy száma még a szakembereket is meglepte, hiszen a szigetország hüllői intenzív kutatás tárgyát képezték az elmúlt húsz évben – fogalmazott Nagy Zoltán Tamás, a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa a tanulmányról beszámoló Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az eddig csak genetikai módszerrel azonosított fajok külső ismertetőjegyeinek vizsgálata még hátravan, csak azt követően lehet tudományosan leírni őket – közölte Frank Glaw, a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény kutatója. Az intézet néhány éve folytat nagyobb vonalkódprogramokat a bajor állatvilág vonatkozásában.

A genetikai vonalkódok adatbázisa 110-et tartalmaz a washingtoni egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó 140 madagaszkári hüllőfaj közül, amelynek kereskedelmét különösen szigorúan ellenőrzik. Ennek ellenére a mai napig csempésznek ki védett állatokat a szigetországból hamis névvel. A vámosoknak gyakran esélyük sincs ellenőrizni a fajneveket.

A genetikai vonalkódok segítségével azonban viszonylag egyszerűen fényt lehetne deríteni az ilyen jellegű csalásokra – véli Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem kutatója.

A védett állatok molekuláris azonosítása tehát új lehetőségeket tár fel az illegális állatkereskedelem megfékezésére is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.