Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2011. November 12. 14:39, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

A Hiteltársulás a megoldások napját tartotta pénteken, amelyen elhangzott, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat.

A civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja azt - írja a Magyar Hírlap.

Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája a Magyar Hírlapnak azt mondta, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat. Várhatóan az állam és a civil szféra közösen hozza létre úgy, hogy az állam garanciát ad, a civilek pedig a versenyképességet. Kijelentette: a civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja. Ugyanis a kétmilliárd forintos induló tőke könnyen előteremthető, hiszen kétezer civil egymillió forintjából megvan. Az ötletgazda hozzátette, egyetlen kérésük az államhoz a gyorsított bejegyzés megoldása.

Doubravszky György szerint azért van szükség új bankra, mert egy 21. századi pénzintézetet nem lehet 20. századi alapokra építeni. Ez azért jó az államnak, mert precedenst teremt arra, hogy a „civilek” – minimális állami segítséggel – képesek megoldani problémájukat. Kedvező a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az önkormányzatoknak, mert itt lesz a legkedvezőbb kondíciójú a számlavezetés. Azért jó a hiteleseknek, mert a Nemzeti Eszközkezelővel együttműködve lefedi a „frankcsapdaprobléma” teljes körét.

A téma súlyát mutatja, hogy a pénzügyi felügyelet adatai szerint jelenleg 1,22 millió lakossági jelzáloghitel van, amelyből 142 ezer a bedőlt hitel, s mintegy háromszázezer ügyfél késik a törlesztéssel. Jövőre több ponton is változik a bírósági végrehajtásról szóló törvény. Az árverezések közötti idő lerövidül, és megszűnik a végrehajtások szóbeli licitálós szakasza – helyette a teljes folyamat az interneten zajlik majd. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához 2011 első fél évében 198 166 ügy érkezett, ami 23 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakának 160 518 ügyéhez képest. Ingatlanárverésre ez idő alatt 1376 alkalommal került sor, amelyek felét tették ki a lakóingatlan-árverések.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.