Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 14. 14:02, hétfő | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Iszonyatos tempóban gyengül a forint - 315 forint fölött vannak a jegyzések

Iszonyatos tempóban gyengül a forint - 315 forint fölött vannak a jegyzések

Elképesztő mértékben gyengült a forint az euróval szemben, már a két és fél éves mélyponton is túl van, lassan 316 forintot kell adni egy euróért a bankközin.

Közben a svájci frank is brutálisan erősödik a forinttal szemben, a 255-ös szintet súrolja a frank.

A forint gyengülésben most kár érződik a Fitch és a Standard & Poor’s döntése, amellyel leminősítést valószínűsítő figyelőlistára helyezték Magyarországot. A Fitch szerint a kormány által jövőre tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány nehezen tartható, és jövőre inkább a 3,3 százalékos deficit az, ami reálisabb. A befektetők szerint 2012 nyarán leminősíthet bennünket a Fitch, addig viszont kivárhat. Szombat délelőtt a Standard & Poor's hitelminősítő is negatív figyelőlistára helyezte Magyarország adóskockázati besorolását, amely nála is csak egyetlen fokozattal helyezkedik el az ún. „bóvli”, vagyis a befektetésre nem javasolt kategória felett. Az S&P szerint a külső pénzügyi környezet látványos romlása miatt nőttek az ország finanszírozási nehézségei és a kockázatok. Az S&P figyelmeztetett, hogy a nemzetközi környezet mellett a kormányzat kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája is a középtávú növekedési kilátásokat rontja. A Nemzetközi Valutaalap éppen most, novemberben vizsgálódik hazánkban. November 21-ére mond véleményt a Valutaalap, így addig nem várható, hogy lép az S&P. A leminősítés következménye egyértelműen negatív a Quaestor elemzői szerint: további forintgyengülés, részvénypiaci lejtmenet, kötvénypiaci eladói nyomás, ill. hozamemelkedés. Mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott leggyengébb szinten van jelenleg a hazai adósbesorolás.

A mai forint gyengülésben szerepet játszik az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank 262 milliárd forintnyi, a végtörlesztésekhez kapcsolódó ajánlatot fogadott el. Ez a végtörlesztés iránti jelentős igényre vall és arra is utal, hogy a bankok komoly veszteséget lesznek kénytelen elkönyvelni a végtörlesztés miatt. A legutóbbi adatok szerint a deviza alapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével szeptember 29. és október 23. között összesen, ténylegesen az aktuális árfolyamon több mint 23 ezer ügyfél élt, ez összesen 133 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott. A PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, svájci frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: