Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét versenyeznek a legszínesebb magyar szavak

Ismét versenyeznek a legszínesebb magyar szavak

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport ismét elindította a legszínesebb szavak versenyét az Erzsébet téren. A feladat az, hogy a vállalkozó szóversenyző kirakja azt a szót, amit a legszínesebbnek gondol, majd szavazatokat gyűjt a megadott internetes felületen. A szavazatok alapján tavaly a szabadság lett a legszínesebb szó, a második helyen a buborék, a harmadikon pedig a gyöngy végzett. A szervezők idén is szeretnék megtalálni a tíz legszínesebb magyar kifejezést.

A tavalyi eredményekből egyértelműen láttuk, hogy az emberek megértették a szándék lényegét, vagyis azt, hogy itt most nem a legszebb szót keressük, amit 1933-ban Kosztolányi Dezső is szeretett volna megtalálni, hanem a szavak jelentéséből fakadó színességük, hangzásuk, vagy éppen beszédtechnikai sajátosságuk alapján kívánunk egyfajta szubjektív sorrendet megállapítani- mondta Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója. Az igazgató hozzátette: mivel a legszebb szavak versenye is évente változik, ezért a tavaly útjára indított projekt után szeretnénk megtudni, mennyiben más 2013 legszínesebb szava.

Idén is érkeztek meglepő kifejezések. Az egyik versenyző például a Béla szóval nevezett, de a 66 versenyben lévő szó között, a teljesség igénye nélkül az alábbiakat is megtalálni: élet, bütyök, mosoly, mámor, csoda, mi, csend, pálinka.

Több változás is lesz idén, egyrészt nem lesznek külön kategóriák, vagyis kortól függetlenül bárki nevezhet, másrészt a Budapesten kívüliek is lehetőséget kapnak a nevezésre.

A szervezők elmondták, hogy tavaly elég sok negatív visszajelzést kaptak amiatt, hogy csak azok indulhattak a versenyben, akik budapestiek, mert a szavakat csak az Erzsébet téren lehetett kiforgatni. Idén ebben is változás lesz: - mivel a színes szavas verseny ötlete abból eredt, hogy használják minél többen a köztéri üzenőfalat, ezért mindenkinek, aki nem a fővárosban él, ám szeretne nevezni, találnia kell egy fővárosi párt, akivel közösen indulnak a színes szavak versenyén- mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára-, ezzel együtt viszont akár 2 darab hetijegyet is lehet nyerni az idei Sziget Fesztiválra. A főtitkár szerint ezzel is szeretnék erősíteni a vidék és a főváros közötti együttműködést.

A köztéri üzenőfalat, más néven QB Projekt elnevezésű kockatáblát két alkotó, Varga Szilvia Marcella, és Varga Dávid építész találta ki, és építette fel. A köztéri műalkotás 2010-óta látható az Erzsébet téren, az Akvárium tetején, amely a Színes Város Csoport munkáinak első szakaszában valósult meg. A kockát 2010 óta többször felújították, és átfestették.

A szavazás május 18-ig tart, eredményhirdetés ezt követően lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: