Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

Idén magyar, portugál, francia, bolgár, kenyai, ausztrál, angol, máltai, kazah, spanyol, olasz, trinidad és tobagó-i filmek versenyeznek a döntőben.

Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri.
A zsűriben idén a Global Film két vezetője Daria Trifu és Bruno Pischiutta filmrendező vesznek részt. A Global Film amerikai cég, fesztiválokat szerveznek szerte a világban, saját forgalmazói hálózatuk van, és filmeket is gyártanak. Mellettük a tavalyi fesztivál egyik győztese, a fiatal Marcel Ruizendaal francia rendező és magyar részről Kovács Claudia operatőr dolgozik a nyertesek kiválasztásán.

Szintén nem általános a világban, hogy a fesztiválok meghívják a döntőbe került filmek alkotóit úgy, hogy fedezik a teljes útiköltségüket, szállást és ellátást. Még akkor is, ha olyan távoli országból érkeznek, mint Kenya vagy Trinidad és Tobago.

A fesztivált április 25-én 13 órakor Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke nyitja meg. A nyitófilm a PARASZTOK című lengyel alkotás, mely sajátosan ötvözi a műfaji elemeket. Ezt követően szombat délutánig tartanak a filmvetítések. A magyar filmet a dokumentumfilmes mezőnyben a NIKOLA TESLA- A FÉNY GYERMEKE, és a VÖRÖS TÉRKÉP című alkotások képviselik. Játékfilm kategóriában Tóth Barnabás MESTERJÁTSZMA című filmje került a legjobbak közé. A magyar vonalat erősíti Chilton Flóra MÉG EMLÉKEZEM c. animációs filmje, és a NEGYEDIK DIMENZIÓ Pusztai Lőrinc rövidfilmje.

A külföldi alkotások között láthatunk játékfilmet a kenyai szervkereskedelem témájában. Megismerhetjük a kazah rendszerváltás hangulatát, táncos elemekkel tarkított filmet láthatunk a trinidad és tobago-i őslakosság kipusztításáról, és a két világháború közötti legendás bolgár bérgyilkos női kommandóról. Rendkívül izgalmasan dolgozza fel az orosz-ukrán háború előzményeit Sara Reginella fiatal olasz filmrendezőnő alkotása, amely az eddig ismertekhez képest egy egészen más megvilágításba helyezi a témát. És még számos izgalmas film szerepel a programban.

A fesztivál szervezői minden évben hangsúlyozzák, hogy nem kosztümös történelmi kalandfilmeket várnak, hanem olyanokat, amelyek valódi művészi eszközökkel világítanak rá egy olyan problémára, amely vagy a történelmünkben gyökerezik, vagy a történelem ismeretlen területeire vezetik el a nézőt.

A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház és Film Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmakadémia hallgatói és tanárai lesznek ott végig, és találkozókat szerveznek a filmek alkotóival.

A filmeket a felújított pápai Petőfi Filmszínházban lehet megtekinteni. A fogadásokat és az eredményhirdetés pedig a pápai Esterházy Kastélyban rendezik meg 27-én este, vörös szőnyeggel, ünnepi vacsorával.

A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és Pápa városa támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 16:43, vasárnap | Helyi

Folklór Majális az Erzsébet ligetben

Néptánccal és gyermekprogramokkal várta a pápaiakat a nyugdíjas egyesület.

2024. Május 26. 08:51, vasárnap | Helyi

A levegőből találtak rá az idős eltűntre a Bakonyban

Igazi összefogás eredményeként találták meg azt a dudari hölgyet, akit családja kétségbeesetten keresett szombaton délután.

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.