Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2020. Július 02. 19:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Fotó: Babos Petra

Ismét látogatható a pápai zsinagóga

Ismét látogatható a pápai zsinagóga

Július 1-től újra megnyitotta kapuit a zsinagóga, mely keddtől szombatig 10-18 óráig várja a látogatókat.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy már tavasztól szerették volna megnyitni a zsinagógát, ám a járvány miatt erre csak most kerülhetett sor. -Az épületben helyet kapó, Pápán egykor élt zsidó családok életét bemutató kiállítást egy hosszabb szünet után sikerült tavaly ősszel újra kinyitni, akkor bejelentkezés alapján lehetett megtekinteni a tárlatot, hiszen az időjárás nem teszi lehetővé ebben az épületben, hogy az őszi és téli időszakban állandóan itt legyen valaki. Erre mostantól van lehetőség, a cél pedig az, hogy a zsinagógában dolgozó kolléga segítségével, a látogató megismerhesse a zsinagóga történetét, a legapróbb részletekbe menőkig is, s tudjon tájékoztatást kapni a kiállításról, a tablókról - tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A rendes nyitvatartási rend várhatóan augusztus, vagy szeptember végéig lesz érvényben, érdeklődéstől függően, ezt követően állnak vissza a bejelentkezés alapján történő megnyitásra.

Rendezvényhelyszínként is visszatér a zsinagóga, vasárnap, azaz július 5-én 15 óra 30 perctől Holokauszt emlékünnepségre várják az érdeklődőket. Ezen kívül terveznek őszre is programot. Bejelentkezett a Budapesti Fesztivál Zenekar, hogy folytassák a zsinagóga koncerteket. A Pegazus Színház elnyert egy pályázatot, amelynek keretében fel tudják újítani a Szomorú vasárnap című darabot. Ezt majd a zsinagógában mutatják be október elején. - Örülünk, hogy az épületet élettel tudjuk megtölteni, s ez a cél is, hogy amíg nem sikerül megtalálni a forrásokat a felújításra, addig is használjuk, vonjuk be a város életébe, legyen a helyi közösség része, és minél több program legyen itt - zárta gondolatait Boros Katalin.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 20:36, péntek | Helyi

306 pápai van karanténban

Augusztus 14-én pénteken sem nőtt tovább a fertőzöttek száma, így továbbra is 43 az aktív pápai esetszám.

2020. Augusztus 14. 14:12, péntek | Helyi

Rendőrkézen a pápai férfi, aki megöléssel fenyegette családját

A 47 éves pápai lakost elfogták a rendőrök, majd őrizetbe vették.

2020. Augusztus 13. 20:36, csütörtök | Helyi

260 pápai van karanténban

79-cel nőtt az elrendelt karanténok száma tegnaphoz képest. Egy új fertőzöttet regisztráltak, ám az aktív koronavírusosok száma nem nőtt, mivel egy személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

2020. Augusztus 13. 14:13, csütörtök | Helyi

A mezőlaki Adient két dolgozójának mintája lett pozitív

Egyikük sem a gyárban, hanem külső helyszínen kapta el a vírust. Jelenleg is tart az üzem két hetes nyári tervezett leállása, hétfőn indul újra a termelés.