Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 28. 15:16, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irakban terjeszkedik a Mol

Irakban terjeszkedik a Mol

A Mol 2012-ben gyorsítja olajkutatásait Irak Kurdisztán régiójában, s az Akri-Bijeel blokkban a tervek szerint több mint százmillió dollárt költ a megnövelt kutatási, mezőlehatárolási és próbatermeltetési programjára.

Közölte a Mol a BÉT honlapján szerdán.

Az olajcég bejelentette azt is, hogy a blokkban lévő Bekhme–1 kúton folytatott tevékenységét felfüggeszti.

Jelenleg egy – a Mol csoporthoz tartozó Rotary által működtetett – fúróberendezés végez munkálatokat az Akri-Bijeel blokkban, további kettőt pedig 2012 első negyedévében helyez üzembe a Mol.

Jövőre a Mol munkaprogramját több kutató és lehatároló kút fúrásával, illetve jelentős szeizmikus munkálatokkal is gyorsítja.

A Mol közleménye ismerteti, hogy 2007 és 2009 között a kutatások során a társaság három-öt szénhidrogén-felhalmozódási lehetőséget talált. Az egyiket az első kutatófúrás 2010 elején alátámasztotta, mivel a Bijell–1 kút a rétegvizsgálat során napi 3743 hordó kőolajat és napi 99 hordó olajegyenértéken számított gázt termelt. A második kutatófúrás a Bekhme–1, a Bijell–1 kúttól mintegy 20 kilométerre van. Ezt az ötezer méter mélységig fúrt kutat 2010 októbere és decembere között tesztelte a Mol, kereskedelmi forgalomba hozható szénhidrogén nem került belőle a felszínre.

A közleményben a Mol megjegyzi, hogy „a Shaikan és Akri-Bijeel blokkokban lévő, korábban megbecsült és publikált, teljesen hígított, kockázatmentes, prognosztikus kitermelhető készletvárakozásain a kúttesztelések eredményei várhatóan nem változtatnak”.

A kutatási folyamat során a Mol 2010 novemberében lépett be a második kutatási „alperiódusba”, ami 2010. november 6-tól 2012. november 6-ig tart, és célja a blokk további lehetőségeinek feltárása. A tervek szerint két kutatófúrást végeznek. A Bakrman–1 és Gulak–1 kutak fúrásainak rétegvizsgálati eredményei 2012 második felére várhatók.

A következő években történik meg a Bijell találat lehatárolása, amihez 2012-ben négy lehatároló kút fúrását tervezi a Mol az előzetes munkaprogram alapján. Ezeknek a kutaknak az elnevezése Aqra–1, Bijell–2, Qalati–1 és Qandagul–1. Az első, az Aqra–1 lehatároló kút mélyítését várhatóan a jövő év első negyedévében kezdik meg, a tesztelése 2012 második felére valószínűsíthető. A másik három lehatároló kút mélyítésének megkezdése a második félévben várható, tesztelésük pedig 2013 első félévében.


A Mol jelentős méretű szeizmikus mérést kezd a Bijell mező területén, amelyet az olajcég leányvállalata, a GES nevű cég végez 2012-ben. Az ehhez szükséges aknamentesítési munkálatok már megkezdődtek – olvasható a közleményben.

A Bijell–1 kút esetében is tervez próbatermelést a Mol az információgyűjtés érdekében. Az előzetes ütemterv szerint a felszíni létesítmények 2012 harmadik negyedévéig megépülnek olajegyenértéken számolva maximum napi tízezer hordó kitermelési kapacitásra és mintegy harmincezer hordó tárolásra. A létesítmény első termelési eredményeinek frissített becslése legkorábban 2012 harmadik negyedévének végére várható.

Címkék: Irak, mol, olajkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.