Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Július 03. 07:47, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Irakba készülő magyar katonák Pápán

Irakba készülő magyar katonák Pápán

Zajlik a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 17. (MH IKBK 17.) váltására jelentkezettek összevont felkészítése, amely során a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány egy csapattá válik a feladatok eredményes végrehajtása és a váratlanul bekövetkező szituációk eredményes kezelése érdekében.

A Honvedelem.hu összeállításából kiderül, az MH IKBK 17. váltása több katonai szervezet állományából áll össze, a váltás „gerincét” azonban a Magyar Honvédség Területvédelmi Ezredeinek katonái adják. A felkészítés harmadik hetén pszichológiai tréning, ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) és a készenléti alegységek alkalmazása mellett a békefenntartás főbb eljárásaival, műveleteivel ismerkedtek meg.

A kiképzésnek Újdörögd ad otthont, azonban az EÁP begyakorlást a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren, Pápán hajtották végre a katonák, akiket Vass Zoltán alezredes a kontingens tervezett parancsnoka is meglátogatott június 28-án ellenőrzés céljából.

„Egyik fő feladatkörünk az ellenőrző-áteresztő pontnál történő személy és gépjármű átvizsgálás lesz. Jelenleg a féléves közös munka előkészítése zajlik, amihez elengedhetetlen, hogy az állomány csapattá váljon” – nyilatkozta a parancsnok, aki maga is az önkéntes tartalékos rendszerben dolgozik, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalj (Tolna vármegye) zászlóaljparancsnokaként.

A békefenntartó külszolgálatra készülők a felkészítés első szakaszában többségében elméleti oktatáson vettek részt, ezt követően pedig olyan gyakorlatot és lövészetet hajtanak végre, amelyek során a műveleti területen rájuk váró helyzeteket begyakorolhatják.

„Műveleti feladatok vonatkozásában fontos, hogy egy szintre hozzuk a katonák felkészültségét” – mondta el Molnár Tamás őrnagy parancsnokhelyettes, aki azt is hozzátette, hogy jövő héten lövészetet fog végrehajtani az állomány.

A kontingens tervezetten szeptemberben kezdi meg szolgálatát Irakban, addig is a kiképzés nem áll meg, a katonák tovább folytatják az iraki külszolgálatra történő felkészülést.

Forrás: Honvedelem.huSzöveg, fotó: Józan Tímea hadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.