Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 10. 06:10, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Interneten lehet szavazni a budapesti állatkert kistapírjának nevére - VIDEÓ

Interneten lehet szavazni a budapesti állatkert kistapírjának nevére - VIDEÓ

Interneten lehet szavazni a Fővárosi Állat- és Növénykertben született kistapír nevére, a héthetes emlősről szóló kisfilmet csütörtökön mutatták be - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az dél-amerikai tapír még február 20-án jött a világra. Mivel az állatkert a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tart, a nagyközönség egyelőre az interneten keresztül követheti nyomon a kicsi gyarapodását.

Mint írják, az állatkert által csütörtökön közzétett másfél perces kisfilmen jól látható a kicsi és az anyaállat is. A tapíroknál a nőstények 13 hónapig vemhesek, ellésenként majdnem mindig egy utód szokott a világra jönni. A kistapírok mindig csíkosak, a lábaikon pedig foltokat viselnek. Az ifjú tapírok általában 6-8 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, de viszonylag hamar megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Ez a helyzet az állatkert emlősével is, aki az anyatej mellett már a finomságokat sem veti meg, ezek közül az anyjához hasonlóan a banán az elsőszámú kedvence.

A fiatal tapír még nem kapott nevet, az intézmény hivatalos honlapján - zoobudapest.com - a jövevény hivatalos bemutatásával egy időben meghirdetett szavazáson három névre szavazhatnak az érdeklődők. A Fada portugál nyelven tündért, a Hada spanyol nyelven szintén tündért jelent, a Suma a dél-amerikai indián ajmara nyelven a helyes, a szép és a jó szavak fordítása. Voksolni április 15-ig lehet.

A dél-amerikai elterjedésű síkföldi tapírok természetes élőhelyükön ritkulóban vannak, természetvédelmi helyzetüket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette. Éppen ezért állatkerti szaporításuknak természetvédelmi, fajmegőrzési jelentősége is van. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1890 óta tartanak tapírokat, az első budapesti születésű tapír 1987 szeptemberében jött világra. A mostani kicsi anyja, Suki 21 éves és 2009 óta él Budapesten. Géza, az apaállat bő két évvel idősebb párjánál, 2001 óta láthatja a budapesti közönség - áll az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.