Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 31. 15:34, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Ingyenessé teszik a parkolást a kórház előtt

Ingyenessé teszik a parkolást a kórház előtt

Módosították a belváros közlekedési rendjéről szóló rendeletet a képviselők mai munkaértekezletükön és a településrendezési eszközök módosítását is elfogadták az ülésen.

Ez utóbbi tárgyalására az egyik Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert projekt megvalósítása miatt volt szükség, nevezetesen a Szabó Dezső utca 83-as számú főútra való kikötése és az utca teljese szakaszának szabályozása miatt. A tervek szerint a Szabó Dezső utcát az elkerülő útra merőleges bekötő szakasszal vezetik ki. A testület arról döntött, hogy támogatják a településrendezési eszközök, ezen belül a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat tárgyalásos eljárás szerint történő módosítását.

Több kérdést és hozzászólást is megfogalmaztak a városatyák a belváros közlekedéséről szóló rendelet módosításával kapcsolatban. Az előterjesztés arról szólt, hogy a belvárosi fizető parkolási övezetbe tartozó Jókai utcán kórház épülete előtt fél óra időtartamban a megfelelő jegy megváltásával ingyenesen lehet parkolni. Süle Zsolt Jobbikos képviselő szerint a városvezetés könnyítést ígért a parkolási rendszerben, de ez a könnyítés nem elégséges, Grőber Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sparnál 1 óra időtartamú az ingyenes parkolás, a kórháznál pedig csak fél órát javasol a módosítás, Bányai Katalin pedig arról érdeklődött, hogy a kórház előtt Jókai utca túloldalán nem lehetne-e ugyanezt a fél órás díjmentességet biztosítani. Áldozó Tamás polgármester válaszában méltányosnak és elégségesnek nevezte a tervezett módosítást, az utca többi részével kapcsolatban hangsúlyozta, az önkormányzatnak nem kötelessége díjtalanul közterületet biztosítani a vállalkozások számára. Arról is szólt, a Spar parkolója nem a város tulajdona, csupán a tulajdonos átadta a parkolót üzemeltetésre az önkormányzatnak meghatározott feltételek mellett. Unger Tamás alpolgármester arról beszélt, a Jókai utca parkolóinak fizetőssé tétele egységesítette a belváros parkolási rendjét és biztosítja, hogy minél több vásárló és ügyfél tudjon parkolni az útszakaszon. A napirend tárgyalásán Süle Zsolt azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy 1 óra időtartamban legyen ingyenes a várakozás a Jókai utca teljes hosszán. Grőber Attila MSZP-s képviselő is módosító indítvánnyal élt, ő azt javasolta, hogy kórház előtt az utca mindkét oldalán ingyenes legyen a várakozás fél óra időtartamban. A két módosító javaslatot nem támogatta a képviselők többsége, így az eredeti módosítási javaslat került a rendeletbe, mely szerint a kórház épülete előtt a kijelölt várakozóhelyeken fél óra időtartamban lehet díjmentesen várakozni.

Áldozó Tamás polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a 90-es évek elejétől, mióta Pápán fizető parkolási övezetek vannak, a kórház előtt is kellett fizetni a várakozó járművekért, ezt a legutóbbi módosításkor nem változtatták meg, de ígéretet tettek arra, hogy vizsgálják a lehetőségét a kórház előtti kedvezménynek.

Ezt most ezzel a módosítással teljesítettük. Eddig ilyen lehetőség nem volt, most a kórházzal egyeztetve alakítottuk ki az új szabályt - közölte, megerősítve dr. Péntek Árpád Fideszes képviselő ülésen elhangzott szavait, miszerint folyamatosan vizsgálni fogják a szabályozás hatályosulását.
-Figyelni fogjuk, ki az, aki él ezzel a lehetőséggel és ki az, aki visszaél vele - figyelmeztetett a városvezető, reményét fejezve ki, hogy ez utóbbit senki nem teszi.
-Gondoljunk bele, aki visszaél ezzel, mert mondjuk cigarettát akar venni, az lehet, hogy pont egy olyan személy elől foglalja el a parkolót, akinek az egészsége szempontjából fontos, hogy ott meg tudjon állni és mielőbb bejusson a kórházba - hangsúlyozta.
Zárt ülésen döntött a képviselő-testület arról, hogy kezességet vállal a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. jövő évi folyószámlahitel szerződéséhez, valamint arról, hogy a Zöld város II. projekt - mely a Külső-Várkert rehabilitációját célozza - megvalósításához 53 ezer négyzetméternyi ingatlant vásárol meg a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-től. A közel 280 millió forint értékű területek a külső-fenyves, a tó, a játszótér és a kemping között találhatók.
A képviselő-testület munkaértekezletét követő sajtótájékoztatón a polgármester arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a közelmúltban két partnervárosunkban tartottak önkormányzati választásokat: a lengyelországi Gorlicében Rafal Kukla polgármester továbbra is élvezi a lakosság bizalmát és városvezetőként folytatja munkáját, az izraeli Eilatban pedig Meir Ytzhak Halevi polgármester az első fordulót megnyert, de nem érte el a szükséges mennyiségű szavazatot, így ott második fordulós szavazás következik november 13-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.