Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Április 24. 13:13, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ingyenes belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápán

Ingyenes belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápán

Számos olyan egyszerű és gyors vizsgálatot végeztek el, amelyek az orvosnál jóval hosszabb időbe teltek volna.

A belgyógyászati szűrés fontosságát elsősorban az adja, hogy a szív és érrendszeri betegségek az egyik vezető haláloknak számítanak hazánkban és Európában. Ahhoz, hogy ez visszaszoruljon, a megelőzés kiemelten fontos, ezért a mai alkalmon is ezen betegségek kockázatát mérték fel. A szemészeti szűrés azért fontos, mert nagyon sokan vannak olyanok, akik nem veszik észre, hogy nem jó a látásuk, ez pedig számos betegséghez vezethet, nehezebben olvasnak, fáj a fejük, feszültebbek és nem tudják, hogy mi van a háttérben - mondta el Nagy Ferenc. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szűrési programokért felelős szakmai vezetője hozzátette, ezidáig az országban 11 helyen szerveztek hasonló szűrési programot, és minden alkalommal szűrtek ki olyan betegségeket, amelyekkel fel kellett keresni a háziorvost, vagy szakorvost. - Sok olyan egyszerű és gyors vizsgálatot végzünk el, melyekre az orvosnál jóval hosszabb időt kellene várni - fogalmazott Nagy Ferenc.

A vizsgálat során egy rövid kérdőíves felmérést kellett kitölteniük a résztvevőknek, testsúly, testmagasság, derékkörfogat és BMI, majd vérnyomás és EKG mérés következett. A helyszíni laborvizsgálat során vércukor, koleszterin, hemoglobin és triglicerid szintet is mértek. Szemészeti vizsgálat során a látásélességet és a szemnyomást vizsgálták, végül pedig kiértékelték az eredményeket és javaslatot tettek az esetleges további teendőkkel kapcsolatban.

A szűrésen Áldozó Tamás is részt vett. A polgármester elmondta, általában az ilyen szűrővizsgálatokra elsősorban azok mennek el, akik egyébként is odafigyelnek az egészségükre. Ezért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön erre az alkalomra és így hívja fel rá a figyelmet, és talán majd egyszer azok is megmozdulnak, akik kevésbé egészségtudatosak. A városvezető hozzátette, igyekszik egészségesen élni, ahová teheti, gyalogosan megy a városban és rendszeresen jár futni is. Áldozó Tamás köszönetet mondott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy megszervezte ezt a szűrővizsgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.