Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 19. 08:40, hétfő | Helyi

In memoriam Ráday Mihály

In memoriam Ráday Mihály

Hat esztendeje, 2015 decemberében járt utoljára Pápán a neves Kossuth-díjas magyar filmoperatőr, rendező, televíziós szerkesztő, országos városvédő, patrióta: Ráday Mihály (Budapest, 1942. június 11. – 2021. július 16.). Járt már itt korábban is nem egy ízben, például a kilencvenes években a hosszú időn át futó „Unokáink sem fogják látni” című, városvédő televíziós műsor készítésekor, vagy a kétezres években a főépítészi konferencián. Jó barátok voltak dr. Winkler Gáborral, a néhai pápai főépítésszel.

Hat éve azért jött, hogy az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) életre hívását segítse, hogy a „Hungaria Nostra” Város- és Faluvédők Szövetsége elnökeként kooperáljon formálódó kis civil közösségünkkel, valamint ’48-as emlékhelyeket dokumentáló könyvsorozatához újabb fényképfelvételeket készítsen.

Élmény volt egy napon át járni vele Pápa utcáit, hallgatni anekdotáit, fogadni hasznos tanácsait. Jártunk Deák, Petőfi, Jókai, Kossuth, Batthyány helyi emlékjeleinél, kimentünk Ihászra, a Pápa mellett vívott 1849-es csata helyszínére, fejet hajtottunk egykori közös barátunk, Katona Tamás emléktáblájánál, felkerestük a pápai Alsóvárosi köztemetőben hajdani negyvennyolcasaink sírjait, társaságában helyeztük el koszorúnkat az akkor éppen évfordulós Baráth Ferenc honvéd százados obeliszkjénél. Közvetlen hangulatú konzultáción vettünk részt vele dr. Áldozó Tamás polgármester úrnál, Boros Katalin ügyvezető asszony körbevezette a megújult pápai Esterházy-kastélyban, melynek nyomán – szorgalmazásomra – az Interpress Magazin (IPM) 2016. márciusi számában hat színes oldalt – saját, szép fotóival illusztráltan – szentelt az újjászületett épületnek.

Kedves emlék a 2018. júliusi, szombathelyi „Hungaria Nostra” XXXVII. Országos Találkozó és Konferencia is, ahol Pápát képviselve nem egy tervről diskurálhattam vele; szerette volna a közeljövőben Pápára is elhozni az országos találkozót, illetve a szövetség ifjúsági táborát. Utóbbi megvalósítását 2020-ra már éppen „pályára” állítottuk, amikor a hírtelen berobbanó pandémia mindent meghiúsított. Aztán üzenetei elmaradtak; betegeskedéséről lehetett hallani.

Szerette Pápát, szívesen foglalkozott pápai témákkal, érdeklődéssel fogadta innen a híreket, például a 2016/17-es Kossuth-emlékprojektünk kifejezetten lelkesítette; többször kért tőlem információkat, képeket lokális vonatkozásokban, főként itteni, környékbeli kossuthos, petőfis témákban, melyeket itt-ott hasznosított is.

N. Kósa Judit Podmaniczky-díjas kollégám, jeles fővárosi újságíró-író-helytörténész tegnapi, „Ráday Mihály halálára” című Népszavás írásának sorait szeretném ideidézni, mert annyira jellemzően összefoglaló:

„Nézze! Maga is látja? El akarják vinni azt a telefonfülkét! – mondta a Ráday, és esküszöm, behúzta az Andrássy út közepén a kéziféket, kiszállt, és ordítozott egy kicsit a rémült munkásokkal. Aztán nem vitték el.
Ilyen ember volt: nem szónokolt, nem petíciózott, hanem cselekedett. Akkor, a kilencvenes évek elején, amikor a fenti eset történt, ráadásul történetesen ismertebb is, mint a miniszterelnök. Az arcát, a hangját rögvest azonosította mindenki, aztán – pozíciótól függően – autogramot kért tőle, vagy fülét-farkát behúzva menekült a haragja elől. Ővele végigmenni a Váci utcán egyrészt nagy türelmet igényelt, másrészt végtelenül szórakoztató program volt: minden második ember odalépett hozzá, mesélt valamit egy házról, egy kandeláberről, egy veszélyben lévő régi liftről, vagy csak a családjáról. Mert hát Ráday Mihály valahogy a közös múltunk őrzője is volt. Az volt a dolga, hogy mindünk helyett emlékezzen.
Van olyan, hogy valaki teljes életet él? Ha igen, ő volt az. Kitanulta az operatőr mesterséget, a Magyar Televízió legendás korszakában dolgozott kultikus filmeken; közben pedig megindította saját műsorát, az Unokáink sem fogják látni…-t, ahol egyszerűen rányitotta az ország szemét arra, amiről addig nem sok szó esett: hogy ami régi, ami használható, az egyben érték, nem kell feltétlenül elpusztítani. Mert hát közben művészettörténész is volt, rendes bölcsész, aki tételesen megtanulta mindazt, amit aztán a kellő pillanatban a nemtörődöm tanácsiak és IKV-sok mellének szegezett.
A rendszerváltás után eljött az ő ideje: a fővárosi önkormányzat testületeiben, majd országgyűlési képviselőként végre döntéshozó pozícióba került. És soha nem az elmélet, mindig a gyakorlat vezérelte: hol kell segíteni, közbelépni, közvetíteni, figyelmet felhívni. Igen, közben nem volt »könnyű« ember, de hát melyik elhivatott polgártársunk az? A legjellemzőbb talán az a buzgalom, ahogy évtizedeken át a ’48-as honvéd Kovács J. sírjánál szervezett »alternatív« március 15-éket a barátaival, a kissvábhegyi dűlőben: nem hagyta feledésbe merülni a rég halott közkatonát, és közben tett róla, hogy a hozzá közel állók, a vele hasonlóan gondolkodók együtt legyenek, beszélgessenek, összetartsanak.
Alig egy hónapja, pár nappal a 79. születésnapja után lett Budapest díszpolgára. Szép és ijesztő gesztus volt ez Budapest vezetésétől, mert már sugallta, hogy nagy a baj, és felvetette a kérdést: hogy lehet, hogy csak most? De legalább megtörtént, és szívből reméljük, hogy örömet szerzett neki. Elmondhatatlanul fog hiányozni erről a mai Magyarországról.”

Köszönöm az Örökkévalónak, hogy Ráday Mihályt személyesen ismerhettem. Legyen lelke bekötve az élők kötelékébe.

Kerecsényi Zoltán
(az Elsősorban pápai
Városbarát Egylet
ügyvivője)

Pápa, 2021. július 18.

Források:

- Kerecsényi Zoltán Podmaniczky-díjat vehetett át. = https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/kerecsenyi-zoltan-podmaniczky-dijat-vehetett-at-2018-07-14-084329 (Letöltés ideje: 2021. július 18.)
- Meghalt Ráday Mihály. = https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/meghalt-raday-mihaly-2021-07-18-094901 (Letöltés ideje: 2021. július 18.)
- N. Kósa Judit: Ráday Mihály halálára. = https://nepszava.hu/3126580_raday-mihaly-halalara (Letöltés ideje: 2021. július 18.)
- Pápára látogatott Ráday Mihály, neves városbarát. = https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/papara-latogatott-raday-mihaly-neves-varosbarat-2015-12-15-155147 (Letöltés ideje: 2021. július 18.)

(Fotók forrása: EpVE – Csorba J. László, Kerecsényi Zoltán-archív)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.