Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2012. Július 19. 13:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: mindkét félben lesz elég rugalmasság a megállapodáshoz

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: mindkét félben lesz elég rugalmasság a megállapodáshoz

A számos továbbra is nyitott kérdés ellenére változatlanul az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a magyar kormány "az év vége felé" megállapodik az új finanszírozási programról az IMF és az EU képviselőivel - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének szakértői a héten kezdődött egyeztetések alkalmából befektetőknek összeállított prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány "éppen annyi rugalmasságot" fog tanúsítani, amennyi elégséges lesz az új megállapodáshoz.
A GS elemzői közölték: változatlanul úgy gondolják, hogy IMF/EU-program nélkül a kormány nem tudná megújítani jelentős devizaadósságát - "ha nem az idén, akkor 2013-ban és utána" -, és a 2014-es választások előtt nyilván nem akar megkockáztatni egy fizetésimérleg-válságot.
A Goldman Sachs londoni elemzői azt is feltételezik, hogy a nemzetközi hitelező szervezetek is elegendő rugalmasságot tanúsítanak majd a tárgyalások során, "főleg az EU, amely nem akar újabb válságot" egy uniós tagállamban.
A GS elemzése szerint mindkét fél "igencsak tudatában van" ezeknek a tényezőknek, és "közös érdekeik végül hozzájárulnak a konszenzus kiépítéséhez".
A ház várakozása szerint a kormány megpróbálja majd "minimalizálni" az új programhoz kapcsolódó feltételrendszert.
A GS londoni szakértői úgy vélekedtek azonban, hogy ha Magyarország kizárólag a piaci finanszírozásra akarna támaszkodni, az növelné a teljes kamatköltséget, mivel az ország az "olcsó IMF-finanszírozás" helyett a drágább kötvénypiacot venné igénybe.
A cég szerint a magyar gazdaságpolitika IMF/EU-felügyelete már 2013-ban jelentős megtakarításokat tenne lehetővé. A GS londoni elemzői úgy számolnak, hogy ha az új program révén a rövid és a hosszú lejárati idők esetében egyaránt 100 bázispontos hozamesés következik be, az önmagában 50 milliárd forint kamatmegtakarítást tenne lehetővé.
A cég szakértői mindent egybevetve október végét vagy novembert nevezték az IMF/EU-megállapodás valószínű időpontjának.
A Goldman Sachs szerint ugyanakkor megvan a kockázata az ennél későbbi megállapodásnak, különösen abban az esetben, ha Magyarországnak időközben sikerülne devizakötvényt kibocsátania.
A ház londoni elemzői szerint ez "alacsony valószínűségű, de nem lehetetlen forgatókönyv".
A GS elemzői azt jósolják, hogy megállapodás esetén az MNB az idén 0,50 százalékponttal, jövőre - fokozatosan - további 1,00 százalékponttal csökkentheti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.
Más nagy londoni házak hasonló forgatókönyveket vázoltak fel a tárgyalások várható menetére és a valószínű jegybanki kamatpályára.
A JP Morgan londoni elemzőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy szeptemberre vagy októberre jön létre a megállapodás; a ház egy "szabvány feltételrendszerű", 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsít.
A cég fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2013 első negyedévének végéig összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 06:12, csütörtök | Külföld

Meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

2020. Július 08. 17:09, szerda | Külföld

Francia miniszterelnök: Nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban.

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen

2020. Július 08. 09:05, szerda | Külföld

Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 kedd esti műsorában.