Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 16. 14:48, péntek | Helyi
Forrás: Petőfi Asztaltársaság

Ihászi megemlékezés a nemzeti ünnepnapon

Ihászi megemlékezés a nemzeti ünnepnapon

Március 15-én, kora délután az ihászi csata egykori helyszínén is megemlékezés zajlott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére.

Fiatalok verses-zenés műsorával színesített főhajtáson közreműködött még Gosztola István pápai versmondó és a Rubato Fúvószenekar. Sandl Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy 1848. március 15-e boldog ünnepünk,mert a saját létünkért való küzdelmet, a közös ügyünkért való összefogást jelenti.

Oláh Emil alezredes, református tábori lelkész ünnepi beszédében szintén arról szólt, hogy elődeink 1848. március 15-én példát mutattak az összefogásból, megmutatták, hogy egy közös cél elérése érdekében az együttműködés a legfontosabb. Ők, akik grófok, hercegek, városi polgárok, jobbágyok voltak, együttműködésükkel olyan például szolgálnak, melyet napjainkban sem hagyhatunk figyelmen kívül. Petőfi, Jókai, Vasvári, Táncsics, Kossuth és még sokan mások, kiknek neveit mindenki ismeri, valamint a mára már elfelejtett többi hősök is szavaikkal és tetteikkel szikrát csiholtak, mely szikrák fáklyákat gyújtottak - emelte ki a lelkész.

Az ünnepség másik szónoka, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, a Petőfi Asztaltársaság-Pápa ügyvivője azt mondta, hogy a reformkor, s 1848 vezetői is hús-vér emberek voltak, és követtek el hibákat, politikai hibákat, mint ő maga is - mint közéletben egykor fiatalabban, s ma is tevékenykedő ember - és korábbi tapasztalatlan hibáiért bocsánatot kér ezennel. Szerinte 1848 a bocsánatkérés, a tévedések belátásának a dátuma is, belátása annak - egyes politikusok részéről, hogyha máshogy nem megy, engedni kell. Szerinte 1848. március 15-én felnőtt a magyar nemzet, s ez a felnőtté, nemzetté érett magyar nép aztán töretlen gerinccel, erkölcsi és szellemi önfeladás nélkül tudta átvészelni nemcsak a Világost követő kegyetlenül bosszúálló önkényuralom idejét, de az azóta eltelt hosszú időket is.

Az ünnepi rendezvény végén koszorúzásra került sor, az emlékezés virágait helyezték el a jelenlévők nemcsak az 1973-ban avatott ihászi obeliszknél, hanem a tavaly október elején állított Pap Gábor-emlékkőnél is lerótta háláját és kegyeletét az utókor. Pap Gábor az 1849. június 27.-i ihászi ütközetben harcoló honvéd százados - költő - dunántúli református püspök volt, aki Petőfi Sándor mellett azon kevesek közé tartozik, akinek versei végigkísérnek bennünket a fontosabb ütközetek, győzelmek színhelyein. A személyes átélés hitelességével írta meg a branyiszkói áttörést, Budavár visszafoglalását, majd fogsága idején versben emléket állítottott az aradi tizenhármaknak és Batthyány Lajos miniszterelnöknek. Az ihászi csata előtt, 1849. június 20-án Marcaltőn írta meg a Kelet faja – című ismert költeményét.

Fotó:Marton Zsolt

Címkék: 1848-49, ihász, március 15

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.