Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Szeptember 29. 14:23, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Így jött létre a tó helyén épült pápai városrész

Így jött létre a tó helyén épült pápai városrész

Több mint 100 évvel ezelőtt vette kezdetét a városrész története, az egykori lápos, mocsaras területen.

A pápai vár egykorú fametszetes képeinek tanúsága szerint a mai Tókertváros és a Várkert déli részén sással-náddal benőtt mocsaras tó terült el. Hogy ezt az akkor létező mocsaras tavat maga a természet alakította-e ki, vagy később várvédelmi célból emberi munka hozta-e létre, nem tudjuk. Minden valószínűség szerint szerepet játszottak ebben a természeti adottságok. Ezek a hajdani mocsaras, lápos területek szoros kapcsolatban voltak a Marcal két oldalán elterülő hatalmas mocsaras területekkel. Megszűnésük akkor kezdődött, amikor az 1771-ben végbevitt nagy folyószabályozási munkálatok elkezdődtek.

Az 1920-as években egy új városrész jött létre, melyet korábbi funkciója alapján Tókertnek neveznek.

Pápán a Tókert nevű új városrész az 1920-as földreform útján jött létre, amelynek egyik rendelete (1920:XXIX.tc.) a házhelyek kijelöléséről és kishaszonbérletek kialakításáról szólt. Ennek köszönhetően az Országos Földbirtokrendező Bíróság 1933-ig a város területén 660 házhelyhez juttatta a pápai lakosokat. A kiosztásnál előnyben részesítették a volt hadiszolgálatot teljesítőket, a többgyermekes családokat - írja a Gróf Esterházy Károly Múzeum közösségi oldalán Simon Zsolt helytörténész.

Az önerőből házat építeni nem tudók anyagi támogatására a Földművelésügyi Minisztérium 1927-ben hozta létre a Falusi Kislakásépítő Szövetkezet (FAKSZ). Az építkezni szándékozók az anyagi hitelt nem készpénzben, hanem utalványban kapták meg, amit csak építőanyagra válthattak be. A hitelt a Pápai Takarékpénztár koordinálta. A kiadott utalványokat a FAKSZ saját telepén, a Korona u. 40. szám alatt lehetett levásárolni. A már felépült házakra nem járt a támogatás.

1500 pengőnyi hitelben az 5 vagy annál több gyermeket nevelők részesültek. Ők az anyagi hitelt 20 évre, 4%-os kamatra kapták. 640 pengő hitelig a 3 vagy ennél több gyermekesek voltak jogosultak. Nekik a kölcsönt 3 éven belül – évente egy összegben vagy félévente egyenlő részletben – kellett törleszteniük. 400 pengőig hitelt azok kaptak, akik helyben éltek, nekik a törlesztő idejük 1 év volt.

A kölcsönnek köszönhetően a Tókertben 188 ház épült meg, ezek döntően szoba-konyhás, nyárikonyhás lakások voltak. Az ekkor készült házakat mára elbontották, mutatóba csak 1-2 épület maradt meg.

1928-ban kezdték meg a Tókert csatornázását, az ivóvízhálózat kiépítését. Az akkor létrejött utcákat római számmal, a felépített házakat, üres házhelyeket arab számokkal jelölték meg. A gyermekek száma növekedett, idővel felépült az elemi iskola, a sportpálya, 1945 után az új templom. Ezzel a Tókert szerves részévé vált a városnak - írja Simon Zsolt.

Felhasznált irodalom: Ferencz Károly: Pápa és tágabb környékének földtörténeti és földrajzi ismertetése

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.