Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. Szeptember 29. 14:23, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Így jött létre a tó helyén épült pápai városrész

Így jött létre a tó helyén épült pápai városrész

Több mint 100 évvel ezelőtt vette kezdetét a városrész története, az egykori lápos, mocsaras területen.

A pápai vár egykorú fametszetes képeinek tanúsága szerint a mai Tókertváros és a Várkert déli részén sással-náddal benőtt mocsaras tó terült el. Hogy ezt az akkor létező mocsaras tavat maga a természet alakította-e ki, vagy később várvédelmi célból emberi munka hozta-e létre, nem tudjuk. Minden valószínűség szerint szerepet játszottak ebben a természeti adottságok. Ezek a hajdani mocsaras, lápos területek szoros kapcsolatban voltak a Marcal két oldalán elterülő hatalmas mocsaras területekkel. Megszűnésük akkor kezdődött, amikor az 1771-ben végbevitt nagy folyószabályozási munkálatok elkezdődtek.

Az 1920-as években egy új városrész jött létre, melyet korábbi funkciója alapján Tókertnek neveznek.

Pápán a Tókert nevű új városrész az 1920-as földreform útján jött létre, amelynek egyik rendelete (1920:XXIX.tc.) a házhelyek kijelöléséről és kishaszonbérletek kialakításáról szólt. Ennek köszönhetően az Országos Földbirtokrendező Bíróság 1933-ig a város területén 660 házhelyhez juttatta a pápai lakosokat. A kiosztásnál előnyben részesítették a volt hadiszolgálatot teljesítőket, a többgyermekes családokat - írja a Gróf Esterházy Károly Múzeum közösségi oldalán Simon Zsolt helytörténész.

Az önerőből házat építeni nem tudók anyagi támogatására a Földművelésügyi Minisztérium 1927-ben hozta létre a Falusi Kislakásépítő Szövetkezet (FAKSZ). Az építkezni szándékozók az anyagi hitelt nem készpénzben, hanem utalványban kapták meg, amit csak építőanyagra válthattak be. A hitelt a Pápai Takarékpénztár koordinálta. A kiadott utalványokat a FAKSZ saját telepén, a Korona u. 40. szám alatt lehetett levásárolni. A már felépült házakra nem járt a támogatás.

1500 pengőnyi hitelben az 5 vagy annál több gyermeket nevelők részesültek. Ők az anyagi hitelt 20 évre, 4%-os kamatra kapták. 640 pengő hitelig a 3 vagy ennél több gyermekesek voltak jogosultak. Nekik a kölcsönt 3 éven belül – évente egy összegben vagy félévente egyenlő részletben – kellett törleszteniük. 400 pengőig hitelt azok kaptak, akik helyben éltek, nekik a törlesztő idejük 1 év volt.

A kölcsönnek köszönhetően a Tókertben 188 ház épült meg, ezek döntően szoba-konyhás, nyárikonyhás lakások voltak. Az ekkor készült házakat mára elbontották, mutatóba csak 1-2 épület maradt meg.

1928-ban kezdték meg a Tókert csatornázását, az ivóvízhálózat kiépítését. Az akkor létrejött utcákat római számmal, a felépített házakat, üres házhelyeket arab számokkal jelölték meg. A gyermekek száma növekedett, idővel felépült az elemi iskola, a sportpálya, 1945 után az új templom. Ezzel a Tókert szerves részévé vált a városnak - írja Simon Zsolt.

Felhasznált irodalom: Ferencz Károly: Pápa és tágabb környékének földtörténeti és földrajzi ismertetése

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:28, péntek | Helyi

Két milliót loptak le a pápai lakos számlájáról telefonos csalók

A telefonáló kérésére gyanútlanul telepítette egy programot a sértett, közel 2 millió forintot emeltek le a bankszámlájáról.

2023. December 08. 08:00, péntek | Helyi

Évfolyamelsőként végzett a pápai légiforgalmi irányító

Tízhetes nyelvtanfolyamon, valamint egy tizennégy hetes légiforgalmi irányítói képzésen vehetett részt az Amerikai Egyesült Államokban Metzger András főhadnagy, az MH 47. Bázisrepülőtér katonája.

2023. December 08. 07:18, péntek | Helyi

Annyi esze sem volt, hogy... - írta Unger Tamás egy iskolai bántalmazás miatt segítséget kérő anyukáról

Egy szülő kért segítséget a Pápán Hallottam Facebook csoportban, a leírás szerint 11 éves gyermekét testileg és lelkileg is bántalmazzák az iskolában, és állítása szerint a tanároktól nem kap segítséget.