Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2021. Január 05. 16:28, kedd | PR

Így adózik a diákmunka 2021-ben

Így adózik a diákmunka 2021-ben

A diákmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében, de nem mindenki ismeri, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, és hogyan adózik. Mivel számolhat egy diákmunkát végző fiatal és mire figyeljen? Ennek járunk most utána.

Ha diákmunkát keresünk, fontos tudni, hogy az állam pontosan meghatározza a diákmunkára vonatkozó szabályokat. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy 18 év alatti fiatal csak szülői engedéllyel vállalhat diákmunkát. A fiatalok eleve csak 16 év felett vállalhatnak diákmunkát, kivéve a nyári szünet alatt, amikor már 15 évesen is lehet dolgozni.

Piszkos anyagiak

Az én pénzem nevű oldalon megjelent gyűjtés azt mutatja, hogy a diákmunkák órabérei igen komoly szórást mutatnak, ezért ránézésre nehéz megállapítani, hogy egy meghirdetett órabér bruttó vagy nettó.

A diákmunkára sok tekintetben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a rendes munkavállalásra. Ennek megfelelően a diákoknak is jár a minimálbérnek megfelelő juttatás. Ez a minimálbér jelenlegi értékét figyelembe véve bruttó 1000 Ft körül van. A diákoknak is adóznia kell ugyanakkor a megszerzett jövedelmükből, de nem mindegy, hogyan.

Adózás rendje

Amennyiben nappali tagozatos diákként iskolaszövetkezet tagjaként vállal munkát, járulékot nem vonnak a keresetéből, csak a 15%-os SZJA-t. A megszerzett jövedelmet a tárgyévet követő május 20-ig bevallásban kell szerepeltetnie. Praktikus tanács, hogy ügyfélkapus regisztráció után az adóhivatal által automatikusan elkészített bevallást csak ellenőrizni kell.

Amennyiben munkaviszony keretén belül történik a diákmunka, úgy a rendes foglalkoztatásra vonatkozó szabályok érvényesek. A munkáltató vonja le és fizeti meg a 15%-os SZJA-t, a 8,5%-os egészségbiztosítási járulékot és a 10%-os nyugdíjjárulékot.

Gyakoribb, hogy a diákot munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatják. Ilyen lehet a megbízási szerződés alapján vagy az egyszerűsített foglalkoztatással végzett diákmunka. A megbízási szerződéssel megszerzett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében pedig még ennél is bonyolultabb a helyzet, hiszen a munkavégzés időtartama és köre is le van korlátozva, de olyan tevékenység is van, ami nem esik adózás alá.

Az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás esetében pedig sem adó, sem járulékfizetési kötelezettség nincs. Ilyenek például a bébiszitter állások, vagy háztartási munkák, kertgondozás.

Ez utóbbi kivételével mindegyik foglalkoztatásra vonatkozik, hogy a kifizetett jövedelemről a munkáltatónak a tárgyévet követő január 31-ig igazolást kell kiállítania, aminek alapján az adóbevallást május 20-ig be kell nyújtani.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 07. 17:16, csütörtök | PR

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Sokakban talán fel sem merül, hogy ingatlan bérlésekor mennyire fontos jogilag is lefektetni a bérlésre vonatkozó alapszabályokat.

2020. December 10. 18:14, csütörtök | PR

Számlázási hibák, amire katásként érdemes odafigyelni

A számla kiállítása látszólag pofonegyszerű művelet, mégis gyakoriak a szabálytalanságok a katások körében. Összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban előforduló hibákat, amelyekre minden kisadózónak érdemes odafigyelnie.

2020. December 09. 11:53, szerda | PR

A népszerű elektromos fűtési mód: fűtőpanel

Régen nem volt probléma, ha olyan ház épült, amelynek szigetelése problémás volt.

2020. December 09. 11:44, szerda | PR

Így lesz egyszerű az év végi készletezés az irodában

Közeleg az év vége és ilyenkor minden irodában elvégzik a készletek felmérését, és összeírják a jövő évi szükségletket. Ha nem akarsz a rendeléssel napokat eltölteni, akkor válassz egy olyan céget, mint az Inkton.