Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 17. 09:34, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Időkapszulát helyeztek el Pápa Város Napján

Időkapszulát helyeztek el Pápa Város Napján

Június 16-án ünnepeljük Pápa Város Napján. Ezen a napon voltak az első helyhatósági választások Pápán 1848-ban.

- A város napja a mi ünnepünk. A várost ünnepeljük, és ezzel magunkat idézzük. Magunkat, meg persze azokat, akik itt születtek, voltak, meghaltak. Nézzük az évszázados épületek falait, és azt a mozdulatot is látjuk, mellyel helyükre kerültek a kövek. És ebben a mozdulatban megcsodálhatjuk a hitet is, hogy itt város volt és város lesz, pusztítsa bár tűzvész, dúlják idegen hadak, tizedelje lakóit, sorvassza álmait barna, vagy vörös diktatúra. A város elsősorban is hitből épül. Abból a meggyőződésből, hogy nekünk feladatunk van itt - mondta beszédében dr. Áldozó Tamás polgármester.

Az eseményen egy időkapszulát helyezett el a város első embere Unger Tamás alpolgármesterrel együtt Pápa első írásos említésének 800 éves jubileuma alkalmából. Az ott elhelyezett tárgyakat 200 év múlva, az 1000 éves évfordulókor tekinthetik majd meg utódaink.

Az ünnepségen Nagy L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója nyitotta meg a Pápa Értékei című kiállítást. A nap folyamán előadást is hallhattak az érdeklődők "Kié a 800 év" címmel Somfai Balázs, nyugalmazott levéltáros előadásában, valamint bemutatták az Orosz hadifogoly napló című könyvet. Este Szentmisét tartottak a Nagytemplomban gróf Esterházy Károly püspökért. Pápa Város Napja gyertyagyújtással zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.