Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Május 13. 06:52, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Ingatlannet.hu

Idén sem áll meg a Veszprém megyei ingatlanpiac, Pápán azonban továbbra is alacsony átlagárak jellemzőek

Idén sem áll meg a Veszprém megyei ingatlanpiac, Pápán azonban továbbra is alacsony átlagárak jellemzőek

A portálunk számára készült ingatlanpiaci elemzésből kiderül, szembetűnő árkülönbségek jellemzők az egyes régiókon belül is.

Tavaly, az utolsó negyedévben a használat lakások átlagára 2,2%-kal, az új építésű társaiké pedig 3,3%-kal emelkedett az előző negyedéves szinthez viszonyítva, éves viszonylatban ennél nagyobb – 10%-os, illetve 8,6%-os – volt a változás mértéke. Nemcsak az árak, hanem a forgalom is tovább élénkült, az adásvételek száma elsősorban a használt lakások szegmensében érvényesült.

Dinamikusan bővül az újlakások kínálata

A tavalyi évben fellendült az építkezési kedv, az előző évhez viszonyítva 2,5-szer több engedély került kiadásra. Az új lakások kínálata az idei évben indult igazán bővülésnek, az első negyedévben országszerte 2061 lakás épült, ami 47%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz viszonyítva. Ehhez hozzátartozik, hogy a fővárosban nem érvényesült dinamikus bővülés, sőt 51%-os visszaesés mutatkozott, mert a nagyobb léptékű projektek még nem készültek el. A szegmensen belül a családi házak aránya a korábbi 45%-ról 59%-ra nőtt, míg a többlakásos épületeké 48%-ról 34%-ra mérséklődött. A kiadott építési engedélyek száma az első három hónapban tovább emelkedett, ez alapján idén 48%-kal több lakóépület kivitelezése várható az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A régiókon belül is szembetűnőek az árkülönbségek

A piacon tapasztalható áremelkedés üteme jelentős, ehhez azonban hozzátartozik, hogy a lakások reálértéke a válság előtti szinthez képest még alacsony. Az ország kettészakadása 2016-ban jelentkezett egyre nagyobb mértékben, míg Budapesten 20%-kal bővültek a lakások átlagos négyzetméterenkénti árai az egy évvel korábbi árszínvonalhoz képest, addig a megyeszékhelyeken 9,6%-os, a kisebb városokban 5,1%-os, a községekben pedig mindössze 1,6%-os volt a változás. A térségek közül a nyugati nagyvárosok, illetve a Balaton-menti városok kiemelkednek – ezek a terület felhúzzák az országos statisztikákat -, míg a keleti térségekben – néhány népszerű nagyváros kivételével – stagnálás vagy csökkenés mutatkozott. A különbség nemcsak a régiók között, hanem azokon belül is megjelenik. A Veszprém megyében elhelyezkedő Balatonfüreden nemcsak megyei, hanem országos szinten is kiemelkedő – 45%-os - volt az áremelkedés éves viszonylatban, ehhez képest a Sümeg, Balatonkenese és Veszprém ingatlanpiacát kisebb változás jellemezte. A megyében a pápai és tapolcai ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai kismértékben – 3-7%-kal emelkedtek, míg Ajkán 5%-os visszaesés érvényesült.



A lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árainak változása Veszprém megye néhány városában 2016 március és 2017 március között

Veszprém megye ingatlanpiacán jelentősek az eltérések

Érdemes megjegyezni, hogy az átlagárakat nemcsak az ingatlan elhelyezkedése, hanem a típusa is meghatározza. A Veszprém megyei lakáspiacon a balatonfüredi átlagos négyzetméterenkénti árak kiemelkedőek, a környező városokhoz viszonyítva 1,15-3,66-szor borsosabb átlagárakra lehet számítani. A Veszprémben eladó lakások is dobogós helyet foglalnak el megyei szinten, ehhez képest Pápán, Tapolcán és Ajkán 36-60%-kal kedvezőbb átlagárakra lehet számítani.

A pápai ingatlanárak Veszprém megye többi városához képest alacsonyak, az egyes szegmensekben azonban különböző léptékű volt az árváltozás éves viszonylatban. Az idei év első negyedévében a téglalakások piacán 17%-os drágulás, a paneleknél 9%-os visszaesés mutatkozott, míg a Pápán eladó családi házak átlagos Ft/m2 ára 6%-kal növekedett éves szinten.

Ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.