Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2018. Április 19. 11:54, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Idén is lesz civil futama az ország egyik legkeményebb túlélő futásának

Idén is lesz civil futama az ország egyik legkeményebb túlélő futásának

A Swietelsky Military Survival Run elnevezésű nemzetközi versenynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthon, 2011 óta. A tavalyi évben először civilek is rajthoz állhattak.

A verseny során szintidőre kell lefutni a 12 kilométeres távot, ám a nehézséget legkevésbé a futás jelenti. A táv során 33 olyan akadályon kell átkelni - lehetőleg hibátlanul - melyek a versenyző erejét, kitartását, de technikáját is próbára teszik.

Bíró András őrnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kiképzési főnöke úgy fogalmazott, hogy a pálya nem a hétvégi harcosoknak készült, hanem az igazán felkészült versenyzőknek. - Erejük, állóképességük és mentális teljesítőképességük határát keresik majd a versenyzők, mivel olyan komplex akadályokat építettünk, melyek leküzdése 2-4 percet is igénybe vehet és közben 12 kilométert kell futniuk, változatos terepen - mondta az őrnagy hozzátéve, a tavalyi tapasztalatok szerint a civil résztvevők szerették a pályát és bár kínok között, de mosolyogva értek be a célba és azt kérdezték, hogy mikor jöhetnek legközelebb.

Lenvai Gábor, az akadályfutó verseny másik szervezője hozzátette, a tavalyinál idén még több nagy nehézségi fokú akadályt állítottak fel a pápai katonák, olyanokat, mint az alábbi képen látható úgynevezett Monstrum. Ezen a teljesen egyedi akadályon először egy négy méteres tűzoltó tömlőn kell felmászni, majd öt-hat méter hosszan egy vízszintes kötélen felkapaszkodni. Ezután egy kötélen leereszkedni és egy kötél háló alján tovább mászni, végül pedig egy gerendáról lelógó kötélhurkokon kapaszkodva haladni. Ilyen összetett akadályokokkal más hasonló versenyekkel nem igazán lehet találkozni Magyarországon - mondta el Lendvai Gábor.

Paksi Sándor százados, a Military Survival Run rutinos versenyzője elmondta, légiforgalmi irányítóként dolgozik a bázison. A folyamatos ülő munkát ellensúlyozandő naponta jár futni és edzeni, de számára is komoly kihívást jelent a verseny, mivel az akadályok nemcsak az állóképességet és az erőt teszik próbára, de a gondolkodást is, mivel egyfajta problémákat kell megoldani, hogy miként könnyebb leküzdeni az akadályokat, úgy, hogy az utolsóra is maradjon elegendő erő.

Május 26-án rendezik a túlélő futás civil futamát, melyen legfeljebb 252 fő vehet részt. Május 16-án pedig a fegyveres erők és rendvédelmi szervek dolgozóit várják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 14:09, szerda | Helyi

TOP 50-es körözöttet fogtak el Pápán!

El akart rejtőzni a rendőrök elől a 39 éves férfi.

2023. Március 28. 17:27, kedd | Helyi

Új Mercedes és Volvo buszokat kap a megye, Pápára is jut belőlük

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz.

2023. Március 28. 15:54, kedd | Helyi

Légpuskával fejbelőtt egy macskát az egyik Pápa-környéki településen

Állatkínzás miatt nyomoznak a pápai rendőrök, akik gyanúsítottként hallgattak ki egy 74 éves Pápa-környéki férfit.

2023. Március 28. 14:40, kedd | Helyi

Visszakapta a pápai kislány az ellopott kerékpárját

Egy 18 éves fiatal lopta el a bringát.