Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 13. 14:41, szombat | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Húsz év után visszatérhetnek az F1-be az egykörös gumik

Húsz év után visszatérhetnek az F1-be az egykörös gumik

Amennyiben a csapatok áldásukat adják rá, a Pirelli 2012-től elkezdi gyártani az egykörös gumikat a Formula–1-es nagydíjak időmérő edzéseire.

Ezeket a típusú abroncsokat utoljára 20 éve használták, és a koncepció lényege az, hogy egy kör alatt a maximális teljesítményt nyújtsa a pilóta számára. 

1991-ben a Goodyear és a Pirelli harcolt gumifronton, és az olasz gyár kiszállását követően tiltotta be a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) az edzésgumikat. Az egykörös gumiköpenyek újbóli bevezetésének az lenne a célja, hogy megoldja a versenyzők dilemmáját, akik a szombati időmérőn gyakran inkább úgy döntenek, hogy nem jönnek ki mért körre, csak azért, hogy a futamra tartalékolják a megmaradt friss gumikészletüket.

Paul Hembrey, a Pirelli motorsport-igazgatója az Autosportnak beszélt a problémáról: „Felvetettük a kvalifikációs gumik ötletét, most a csapatok reakciójára várunk. Tudjuk, hogy a nézők érdekét szolgálja a kvalifikációs gumik ötlete, amelyek csak egy körre használhatóak, tehát nem lehet hibázni velük, ami növeli az izgalmakat. Egyetlen lehetőség, versengés a legjobb időért egy körönként két másodperccel gyorsabb gumival.”

Több csapatnál előfordult, hogy úgy számoltak az idei szezon kvalifikációin, hogy jobban megéri megtartani egy friss szett gumit, mint beáldozni azt egy néhány hellyel jobb rajtpozícióért. Ez természetesen gyakran azt is jelentette, hogy már a Q3 elején eldőlt a pole pozíció sorsa, így gyakorlatilag kiveszett az izgalom az időmérő tréning legutolsó fázisából.

Bernie Ecclestone a gumigyártóval szembehelyezkedve más megoldást helyezett kilátásba az olasz La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában: „A megoldás nagyon egyszerű: több garnitúrát kell a pilóták rendelkezésére bocsátani.”

Címkék: formula 1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok