Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 10. 09:11, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hőség: életbe lépett a vörös kód

Hőség: életbe lépett a vörös kód

A következő napokban várható hőség miatt hétfő reggel életbe lépett a \"vörös kód\", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos pedig kiadta a másodfokú hőségriasztást.

Az államtitkár elmondta: különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

Kiemelte: nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.

Az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a napi középhőmérséklet északkelet kivételével már mindenhol 25 Celsius-fok felett várható, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben, valamint a Dél-Alföldön pedig 27 fok felett alakulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között lesz, kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, szerdán pedig 29-38 fok valószínű, miközben a hőmérséklet hajnalban mindössze 13-23 fokig csökken.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki hétfőre a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Tolna vármegyék területére, itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Keddre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést a magas középhőmérséklet miatt. Szerdára pedig Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a 27 fok feletti középhőmérséklet miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország