Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hong Kong üzletei a legdrágábbak a világon

Hong Kong üzletei a legdrágábbak a világon

Hong Kong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.

A CBRE ingatlan-tanácsadó kiskereskedelmi toplistája 2012 első negyedévében keveset változott: Hong Kong (31 ezer dollár/négyzetméter/év) maradt a világ legdrágább ingatlanpiaca, őt követi New York (20 ezer dollár/négyzetméter/év). Mindkét városban jelentős (19 százalék, illetve 15 százalék) bérleti díjemelkedés volt tapasztalható az elmúlt negyedévben.

A top 5-ben a továbbiakban sem volt változás: a dobogó harmadik fokán Sydney (8994 dollár/négyzetméter/év) áll, negyedik Tokió (8284 dollár/négyzetméter/év), míg az ötödik London (7732 dollár/négyzetméter/év).

Összességében a bérleti díjak csekély mértékben (0,8 százalék) emelkedtek az előző negyedévhez képest, mert az eurozóna válsága miatt érzett aggodalmak és a gyenge globális növekedés továbbra is erősen befolyásolják a fogyasztók és kereskedők bizalmát. A félelmek ellenére a bérlői kereslet néhány nagyváros első osztályú üzlethelyiségei iránt erős maradt, és sok piacon szűkös az elérhető ingatlanok kínálata.

Az amerikai kontinens drágult a legtöbbet: a bérleti díj-emelkedés 3,4 százalék volt negyedéves alapon, főleg az olyan városokban tapasztalt jelentős kereslet-növekedés miatt, mint Washington DC, Miami és Seattle. Némi emelkedés (+ 0,5 százalék) volt megfigyelhető az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit főleg a nemzetközi divat- és luxusmárkák terjeszkedése okozott. Az európai, afrikai és közel-keleti régióban folytatódott az amerikai márkák térnyerése, ám néhány városban, pl. Athénban és Belgrádban estek a díjak, az átlag -0,2 százalékos csökkenéssel.

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vásárlók 2012 első negyedévében is óvatos fogyasztási magatartást tanúsítottak főleg Európában, habár itt is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A fogyasztás Amerikában és Ázsiában is emelkedett, ahol az erős ünnepi szezon támogatta a növekedést.

„2012 első negyedévében több volt a pozitív jel, mint az azt megelőzőben: a javuló kiskereskedelmi forgalom, a stabil bérlői kereslet, az új bevásárlóközpontok mind-mind támogatták a fejlődő piacokat. Az eurozóna válsága és a globális lassulás miatti aggodalmak ellenére az első osztályú ingatlanok iránt a kereslet számos nagyvárosban erős maradt, sőt sok helyen egyenesen hiány alakult ki belőlük. A kereslet és kínálat egyensúlytalansága azt mutatja, hogy az aktivitás nem olyan erős, mint lehetne. A kereskedők továbbra is a legérettebb nyugat-európai piacok legjobb lokációira és az ázsiai-csendes-óceáni régió gazdagabb városaira koncentrálnak” – mondta Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

„A határokon átnyúló kereskedelmi forgalom szintén emelkedik, ahogyan a felzárkózó piacokon a középosztály bővül, és a kereskedők az érett piacokon túl a felzárkózókban keresik a növekedési lehetőségeket. A modern, minőségi kiskereskedelmi területek iránti növekvő kereslet bevásárlóközpont-építési hullámot eredményezett, ami egyszerűbbé teszi majd a kereskedőknek a piaci terjeszkedést” – tette hozzá Torto.

A közép- és kelet-európai trendekről szólva Graham MacMillan, a CBRE regionális és magyarországi értékbecslési vezetője így nyilatkozott: ”Az elmúlt egy év nehéz időszak volt a kiskereskedők számára és a bevásárló utcák számos üzlete látta ennek kárát. Kevesebb új márka terjeszkedése tapasztalható, azok is főként a fővárosi és vidéki legnépszerűbb bevásárlóközpontokra koncentrálnak. A legnépszerűbb plázák és üzlethelyiségek bérleti díjai nem változtak, de a másodlagos helyszíneket továbbra is megviseli a jelenlegi helyzet.”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 06:12, csütörtök | Külföld

Meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

2020. Július 08. 17:09, szerda | Külföld

Francia miniszterelnök: Nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban.

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen

2020. Július 08. 09:05, szerda | Külföld

Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 kedd esti műsorában.