Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. November 21. 04:00, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Homer Simpson filozófiáját tanítják a Glasgow-i Egyetemen

Homer Simpson filozófiáját tanítják a Glasgow-i Egyetemen

A Simpson család című animációs tévésorozat családfője, Homer Simpson filozófiájának szentel egynapos kurzust a Glasgow-i Egyetem.

A tanfolyam résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Homer vajon erkölcsös szereplő-e. Emellett a Simpson család tagjainak hozzáállását is megvitatják bizonyos filozófiai kérdésekhez, mint az erkölcs, a vallás és a szabad akarat - írta a BBC News.

A Simpson családot Matt Groening alkotta meg, először 1989-ben ment adásba a rajzfilm. Jelenleg ez a legrégebben futó amerikai vígjátékszéria és amerikai animációs sorozat.

John Donaldson filozófiatanár szerint a sörissza Homer "összetett jellem". Mint mondta, az egynapos, nyilvános kurzust olyanoknak szánják, akiket érdekel a filozófia. Eredetileg január 14-re hirdették meg az egyetemen, de mivel egykettőre betelt, január 21-én is megtartják.

Az előadáson a sorozatból vett részleteket és a szereplők jellemének elemzését kötik össze filozófiai kérdésekkel. Például körüljárják, hogy Homer vajon erkölcsös-e Arisztotelész meghatározása szerint. "Nagyon kapzsi, eléggé erőszakos és önző tud lenni. Mégis nehéz nem szeretni. Nagyon népszerű. Gyermekien örül az életnek, nyitott arra, hogy helyesen cselekedjen és szereti a családját" - jellemezte Donaldson.

A filozófiatanár szerint A Simpson család remek forrás egy filozófus számára, számos olyan epizódja van, amelyben erkölcsi kérdések merülnek fel. Donaldson hozzáfűzte, hogy nagyszerű animációs sorozatnak tartja A Simpson családot. "Arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon rajta, mi a fontos az életben".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.