Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Június 19. 11:17, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Holnaptól újra látogatható a Kékfestő Múzeum

Holnaptól újra látogatható a Kékfestő Múzeum

A múzeum megújult tárlattal is készül az újranyitásra.

A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet a napokban vonta vissza a kormány, így a járvány miatt bezárt múzeumok újra megnyithatnak. A Kékfestő Múzeum holnap, vagyis június 20-án, szombaton nyitja meg kapuit - jelentette be Nagy-L. István igazgató.

Az újranyitásra meglepetéssel is készül a múzeum, hiszen idő közben elkészült a perrotine szoba, a tarkázó és a labor tereiben lévő kiállítás. Az igazgató elmondta, a megújítás célja az volt, hogy a maximális mögöttes szakmai tartalom megtartása mellett, a mai szem számára is látványos tárlatot hozzanak létre. A kiállítás szakmai hátterének megalkotása Psenák Emese néprajzos keze munkáját dicséri, a vizuális tervezés pedig Holdosi Balázs alkotása - tudtuk meg.

Ráfért a terekre a megújítás, hiszen azokben egy bő 20 évvel ezelőtt berendezett kiállítás várta a látogatót. - A Kékfestő Múzeumban megalkottunk egy olyan tervet, amely a teljes állandó kiállítás hálózatot megújítja, és ezt anyagi lehetőségeinkhez mérten igyekszünk folyamatosan végrehajtani. Ennek az első eleme a lójárgányos mángorló megújítása volt, azt két Kubinyi Ágoston pályázat keretében sikerült megvalósítani. Ez egy óriási kuriózumnak számít, hiszen egy 18. századi alapokon fekvő lójárgányos mángorló nagy ritkaságnak számít. Felmerült bennünk a kérdés, hogy mivel folytassuk a megújulást, s akkor úgy döntöttünk, hogy időben haladunk előre. A szárító épület olyan része a múzeumnak, amit még a 19. században emeltek, többször modernizáltak, de itt is olyan kuriózumokat tudunk bemutatni, ami máshol nincsen. Annyiban változott a kiállítás tematikája, hogy az előző kiállításban a Kluge családtörténet is megjelent. Mi sokkal komolyabb szerepet szánunk ennek a témának egy jövőben megújuló Kékfestő Múzeumban - emelte ki Nagy-L. István.

A kiállításnagy vannak olyan elemei, ahol a látogatót aktivitásra szeretnék ösztönözni. Be lehet például öltözni kékfestő ruhákba, s lehet fotózkodni, de lesz lehetőség mintázásra is.

Az igazgatótól megtudtuk, a múzeum távlati tervei között szerepel egy olyan kékfestős tábor elindítása is, ahol az anyag megérkezésétől egészen a szárításig kipróbálhatnák a gyerekek ezt a folyamatot.

Dr. Áldozó Tamás üdvözölte a múzeum folyamatos megújulását. Hozzátette, az elmúlt hónapokban eltűntek a hétköznapjaink és az ünnepeink, ezekben a napokban, amikor a veszélyhelyzetnek vége van, rakhatjuk össze újra a hétköznapokat, az ünnepeket. - A Kékfestő Múzeum újranyitása az ünnepek közé tartozik. Hiszem azt, hogy ennek a múzeumnak fontos küldetése van, ezt igazolta vissza az is, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a kékfestést. Ha ennek az intézménynek küldetése van, akkor ott kell lennie annak a felelősségnek, ami ennek a küldetésnek a teljesítését lehetővé teszi. Remélem, a megújult kiállításnak nagy sikere lesz és azt, hogy ez a megújulás egy irányt jelöl, s a múzeum átalakítása, korszerűsítése fog tudni folytatódni, s még több esély lesz arra, hogy ami a múzeumban látható, azt minél több idelátogatóval meg tudjuk osztani - mondta a polgármester.

A kiállítás két forrásból valósult meg. Három millió forintot nyertek a Kubinyi Ágoston program keretében, illetve fenntartói támogatást kaptak a kiállítás megrendezéséhez, így összességében 4,5 millió Ft-ot fordítottak a kiállításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.