Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Április 23. 13:06, hétfő | PR

Hőkamera használata az épület diagnosztikában

Hőkamera használata az épület diagnosztikában

A hőkamera szó hallva, kevés ember van, akinek az épület diagnosztika jut az eszébe, pedig nagyon hasznos, ha fel akarjuk térképezni egy épület hőállapotát.

Színek és hőmérsékletek

Energetikai felméréseik során a szakértők egyre többet alkalmazzák ezt az eszközt. Ezért most röviden bemutatjuk a működési alapelveit, illetve a főbb felhasználási területeket. A hőkamera, mint a neve is mutatja, az adott tárgy, hely hőjét érzékeli, és azt színekkel mutatja meg számunkra. Minden hőtérkép különbözik egymástól, mivel különböző árnyalatokban játszanak, de van pár pont, ami minden esetben biztosan ugyanazt jelenti. A meleg és a magasabb hőmérsékletek piros színben játszanak és melegségtől függően árnyalja őket a kamera. A hideg ellenben mindig kék, és ugyanúgy, mint a meleg esetében, a hőtől függően változik a színerősség. Pont ezek miatt minden hőtérképhez egy saját színskála tartozik és csak azzal értelmezhető. A hőkamerát többnyire a hőszigetelés szükségességének megállapítására, ezáltal a hőveszteség csökkentésére használják, hiszen ez mutatja ki, hogy hol és mennyi szigetelésre van szükség.

Milyen időben készítsük a hőkamerás képet?

Hőkamerás fényképet leginkább hűvösben érdemes csinálni, de minimum 10-15 fokkal hidegebb időben, mint a házban bent lévő hőmérséklet. Magyarán, ha az épületben 24 fok van, akkor 9-14 fokos kinti hőmérsékletben már lehet, de a legoptimálisabb minél hidegebb időben képeket készíteni. Ajánlott továbbá, hogy naplemente után csináljuk az épület diagnosztikát hőkamera segítségével, mert akkor nem kell a Nap tükröződésétől, illetve az árnyékoktól tartani, hogy rajta lesznek a képünkön. A csapadék és a szél szintén nem a barátunk hőkamerás fénykép készítése esetén, mivel egyenetlenül hűtheti le az egyes részeket, ami már tévedéshez vezethet. A hőkamerák jelentős része alkalmatlan arra, hogy olyan felületeket fényképezzenek vele, amin másik tárgy hője tükröződhet, mert nem tudja kiszűrni a tárgy saját hőjét és azt, ami másikról tükröződik. Éppen ezért, mivel minden hőkamera különbözik egymástól, így minden fényképet az adott kamera ismeretével kell értékelni.

Mire jó és mire nem jó a vizsgálat?

Amire alkalmas:

  • megmutatja, hogy hol jut ki a hő, hol van hőveszteség
  • mik a penészedésre alkalmas pontok az épületnél
  • megmutatja, hogy szükség van-e további hőszigetelésre
  • megmutatja, hogy hol van szükség további hőszigetelésre

Szakértői segítség hiányában nem alkalmas:

  • az ajtók, ablakok tömörségének tényleges meghatározására
  • az ablakok tényleges hőveszteségének feltárására
  • nem tudja számadatokkal megmutatni az adott épület hőveszteségét

Tehát megállapíthatjuk, hogy a hőkamera remek eszköz az épület diagnosztikához, de tényleges konklúziót csak szakemberek – akár az LG Energia Kft. szakembereinek – bevonásával lehet levonni, enélkül az eredmények tévesen értelmezhetőek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.