Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. December 06. 13:47, péntek | PR

Hogyan óvjuk a téli fagytól a napellenzőt?

Hogyan óvjuk a téli fagytól a napellenzőt?

A napellenzőnk téliesítése alapvető karbantartási művelet, ha sokáig kívánjuk élvezni annak hasznát. A ponyva szezonon kívül is jó szolgálatot tesz, ám egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Egy impozáns napellenző mindig a veranda dísze, ami felteszi a koronát a házra a nyári napsütésben. Ha szeretnéd sokáig élvezni az árnyékát, érdemes gondoskodni arról, hogy megóvjuk az állagát. Nézzük, milyen károsodás érheti a napellenzőt, ha nem téliesítjük időben!

● A fém keret és a tartozékok elrozsdálhatnak. Utóbbiak beszorulhatnak és szétforgácsolódhatnak, amint az olajozás megdermed. (A rozsdamentes acél és az alumínium is rozsdálhat.)
● Szintén beszorulhat a ponyva, ha nem nyitogatjuk rendszeresen.
● A fém keret egy bizonyos mennyiségű súly alátámasztására van kialakítva. Ha kinyitva hagyjuk erős havazás idején, a tartókarok és a támasztékok elhajolnak és megvetemednek. Egy köbméter hó súlya 3 és 9 kg között van annak nedvességtartalmától függően. Ezért erős havazás előtt érdemes visszahúzni a ponyvát.

Bár a napellenzők egész éves használatra vannak kialakítva, adunk néhány tippet, amikkel segíthetünk megőrizni a napellenzőnk jó kondícióját.

● Érdemes hagyatkozni a beálló fagyokra, amik arra figyelmeztetnek, hogy ideje téliesíteni a napellenzőnket. Ne nyitsd széjjel a napellenzőt, ha már belepte a dér, és körbeölelte a fagy. Várd meg, amíg teljesen leolvad róla, mielőtt újra használod. Tönkre teheti a motort és az anyagot, ha fagyott állapotban próbálod használni.
● Mielőtt túl hidegre fordul az időjárás a napernyő használatához, ajánlott alaposan megtisztítani. Egy finomabb kefével és higított mosogatószerrel óvatosan súrold meg a ponyvát és töröld le a keretet.
● Jó ötlet leszedni a napernyőről a rojtokat, hogy ne tépázza meg a szél, a fagy és a téli időjárás.
● Egész télen át érdemes jég- és hómentesen tartani a napellenző ponyváját és a motort. Az olvadt hóból és jégből kiolvadó víz tönkreteheti a napellenződet – akár nyitott, akár féltokozott az ernyőd, sőt, a teljesen tokozottat is.
● A napvitorlákat érdemes leszerelni és eltárolni télre, hogy megóvjuk a téli fagytól és hidegtől. Így a vitorla sokkal jobban megőrzi minőségét a következő szezonokra.

További tippek:
● Tisztítsd meg a textilt és keféld ki a fellazult piszkot, majd teljesen szárítsd ki, ha kimostad!
● Győződj meg arról, hogy teljesen összezártad a napernyődet!
● Áramtalanítsd a napellenzőt!

Azt javasoljuk, hogy figyeld az időjárást és készítsd fel a napellenződet a fagyos időre, mert akkor tovább élvezheted a teraszon az árnyékolást a kinti nyári napokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját