Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan küzd a gyomor a fertőzések ellen?

Hogyan küzd a gyomor a fertőzések ellen?

Egy új tanulmány betekintést nyújt abba, hogyan küzd a gyomor a fertőző baktériumok ellen. A felfedezés új utakat nyithat az olyan bélbetegségek kezelésében, mint az irritábilis bélszindróma - írja a Fox News.

A csapat Bruce Vallance, a Brit Columbia Egyetem kutatójának vezetésével arra voltak kíváncsiak, milyen folyamat játszódik le pontosan a belekben, amikor egy fertőző baktérium beszivárog. Azt már korábban felfedezték, hogy a SIGIRR nevű fehérje ilyenkor elnyomja a belekben a támadásra adott megfelelő immunválaszt. Arra voltak kíváncsiak, hogyha megszüntetik a SIGIRR jelenlétét, akkor a belekben elő tudják-e idézni a fertőzés elleni megfelelő küzdelmet.

Elméletük tesztelésére SIGIRR-mentes egerekbe fecskendeztek baktériumot. „Azt vártuk, hogy a fehérje hiányában a belek erősebben válaszolnak, harcolnak a fertőzéssel szemben és megölik a „rossz” baktériumokat” - mondta Vallance, majd hozzátette: ennél sokkal izgalmasabb jelenség tanúi lettek.

A „rossz” helyett a „jó” baktériumot ölte meg. Amennyiben ez megtörténik, a „rossz” baktérium akadály nélkül szétterjed a belekben és a korábbinál sokkal súlyosabb fertőzést okoz. Az eredmény drasztikusan megváltoztatja a szakemberek hozzáállását az SIGIRR nevű fehérjével szemben.

Ahelyett, hogy az korlátozná a szervezet fertőzéssel szembeni védekezését, inkább a szervezet gyulladásos válaszát korlátozza, lehetővé téve, hogy a jó baktérium felvegye a harcot a rosszal szemben. Amikor a támadó baktérium belép a bélbe, trillió mennyiségű jó baktériummal kell felvenni a versenyt táplálékért és helyért. Egy egészséges szervezet éppen ezért képes legyőzni a támadást.

„Az elmélet, miszerint a gyulladás segíthet legyőzni a fertőzést, igaz lehet. A belekben azonban, ahol annyi a jó baktérium, nem feltétlenül jó, s nem segít a kórokozók leküzdésében” - mondta Vallance. Hozzátette: ha szabályozni tudnák az irritábilis bélszindrómában szenvedőiknél az SIGIRR jelenlétét, az csökkenthetné fájdalmukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk