Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR
Forrás: x

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

A hosszú órákon keresztül történő monitor bámulás szintén nem tesz jót a szemnek. Ezenkívül betegségek kísérőtüneteként vagy gyógyszerek mellékhatása miatt szintén jelentkezhet szemszárazság. Fontos, hogy felismerd a problémát, ezáltal időben tudj lépni.

Mit takar a szemszárazság kifejezés?

Olykor-olykor előfordulhat szemszárazság, azonban, ha ez a probléma állandósul, akkor egy betegségről van szó, még pedig a krónikus száraz szem szindrómáról. A probléma hátterében az áll, hogy a szemfelszínen nem képes megfelelő fedést biztosítani a könny, vagyis instabillá válik a könnyfilm.

Több dolog is okozhatja, hogy nem megfelelő stabilitású a könny réteg. Például, ha a könny termelésért felelős mirigyek nem termelnek elégséges minőségű vagy mennyiségű könnyet. Ha mégis, akkor valószínűleg túl gyorsan elpárolog a folyadék a szemfelszínről, mert alulműködnek a könny olajos részét termelő meibom mirigyek.

A szemszárazság jelei

Az instabil könnyfilm égő, kellemetlen érzetet, idegentest érzést okoz, illetve szemgyulladáshoz és a szemfelszín károsodásához vezethet. Biztos lehetsz benne, hogy szemszárazságtól szenvedsz, ha homályosan látsz, bepirosodik a kötőhártyád, fájdalmat érzel a szemfelszínen vagy viszket a szemed. Ha nem hangzik észszerűnek, azonban a túlzott könnyezés is jelezhet problémát.

Mit lehet tenni a száraz szem ellen?

Ha naponta több órát nézed a monitort, akkor érdemes rendszeresen szüneteket tartani és pihentetni a szemed Az is sokat számít, ha a monitor a nincs a szemmel egyenlő magasságban, hanem némileg alatta van. Ha szemüveget hordasz, akkor időnként vedd le és pihentessük a szemed. Ugyanez igaz a kontaktlencsére, melyet napi 8-10 óránál nem szabad tovább hordani. A szemhéjat javasolt napi szinten tisztítani, valamint, ha szükséges, akkor tartósítószer-mentes műkönnyet is alkalmazhatsz.

Ezek az egyszerű praktikák is sokat segíthetnek, azonban, ha mégsem, akkor a legjobb, ha szemész szakorvoshoz fordulsz, aki több alternatívát is fel tud ajánlani a szemészeti kezelések széles skálájából. Ha végleges megoldásra vágysz, akkor érdemes a Rexon-Eye kezelés mellett dönteni. Ez a száraz szem kezelés egyik leghatékonyabb módja.

A Rexon-Eye kezelés

A Rexon-Eye olyan akár egy speciális szemmaszk, melyben beépített kontaktelektródák segítségével történik a kezelés. Az eszköz húsz percen keresztül a páciens szemére kerül, aki kellemes meleget érez a szeme környékén, így relaxálásra is van lehetőség. A kezelés intenzitása a páciens egyedi paramétereitől függ. Az eljárás végeztével 5-10 percig homályos látás tapasztalható, azonban ez hamar elmúlik. Ahhoz, hogy a végeredmény tartós legyen és jelentős változást tapasztalj, legalább négy kezelés szükséges. Emellett a szemész szakorvos otthoni terápiát is fog javasolni kiegészítő kezelésként műkönny használat és szemhéj tisztítás formájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 10. 09:50, péntek | PR

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

Az április meglehetősen szeszélyes volt, nyári meleget éppúgy lehetett tapasztalni, mint erőteljes lehűlést. Ez pedig sok autósnak okoz gondot, hiszen nem tudják, mire is készítsék fel járművüket.

2024. Május 08. 00:00, szerda | PR

A 2024. áprilisi teljes napfogyatkozás

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.