Városlista
2019. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2019. Július 23. 16:39, kedd | PR

Hogyan éljük túl a nyári hőségriadót panelházban?

Hogyan éljük túl a nyári hőségriadót panelházban?

5 túlélési tipp a hőségriadó idejére

Panelházban ragadni a nyári hőségriadó kellős közepén kihívás lehet, főleg azok számára, akik a tetőtérben ragadtak légkondi nélkül. Sok helyen azonban nincs ilyen berendezés, és engedélyt sem lehet kapni a beszerelésére, így az ott lakóknak mindenféle praktikához kell folyamodnia, hogy túléljék a húzósabb napokat. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, ami segíthet kihúzni a nyári kánikula legjavát, és még pillanatnyi enyhülést is hozhatnak a legnehezebb pillanatokban.

Szellőztess éjszaka, zárkózz be nappal

Éjszaka mindig hidegebb van, mint nappal - így érdemes tárt ablakok mellett aludni a nyári hónapokban. Ez a megoldás egyébként a légkondis lakásokban is egészségesebb megoldásnak számít, csökkentve a kellemetlen nyári megfázás, valamint a koszos légkondit okozta felsőlégúti megbetegedések esélyét is. Ha pedig van rá lehetőség, hozzunk létre kereszthuzatot, hogy tényleg kicserélődhessen a levegő a lakásban. Reggel akár az ajtó nyitva tartásával is elérhetjük ezt a hatást. Azonban amint elkezd felmelegedni odakint az idő, csukj be minden ajtót és ablakot, valamint húzd le a redőnyöket és húzd be a függönyöket. Ez megakadályozza, hogy a lakás felmelegedjen a tűző naptól. Húzz ki továbbá minden nem használt elektromos készüléket, és kapcsolj ki minden nélkülözhető kütyüt, mivel legtöbbjük csupán az áramforrásra csatlakozva is már hőt bocsát ki magából.

Ventilátor, folyamatos hidratálás

Ha még nincs otthon ventilátorod, szerezz be egyet gyorsan, hiszen lényeges különbséget érhetsz el a segítségével. Habár csak a meglévő levegőt mozgatja, akkor is ad egy hűs érzést a testnek, elviselhetőbbé téve a kánikulát. Ha pedig egy hideg jégakkut vagy más jéghideg dolgot teszel elé, a rád fújt levegő ténylegesen hűsítő lesz. Ma már egyébként rengeteg különféle ventilátort lehet kapni, köztük olyat is, ami hűsíteni is tud, vagy párásítani.

Mindemellett azonban elengedhetetlen az is, hogy folyamatosan, kellően hidratálj. Figyelj oda a napi folyadékbeviteledre, ha pedig kimozdulsz, győződj meg róla, hogy mindig legyen nálad egy üveg hideg víz.

Langyos zuhany, többször egy nap

Hiába csábít a hideg zuhany gondolata, mi mégis lebeszélnénk róla, a hideg víz hatására ugyanis a tested több hőt fog termelni, így a kívánttal ellenkező hatást érsz el. Azonban, ha langyos vízzel fürdesz, a tested fellélegezhet, és a testhőd is lecsökken, vele együtt pedig a hőérzeted is. Érdemes naponta többször is zuhany alá állni, ha elviselhetetlen a hőség. A hőségriadó nem vicc, így érdemes akár a hajadat is bevizezni, hogy legyen, ami folyamatosan hűsít, de használhatsz vizes törölközőket is, hogy enyhítsd a körülményeket.

Ügyelj az ágyneműre és a ruhádra

Kánikulában aludni is kihívás lehet, így fontos, hogy légáteresztő, 100%-ban pamut ágyneműt válassz ezekre a napokra. Ezen felül az öltözékedre is figyelj oda, mivel a szűk, testhezálló darabok bent tartják a hőt, és fokozzák a hőérzetedet. Válassz lenge, pamut vagy lenvászon darabokat, amik hagyják lélegezni a bőrödet.

Permetezz, igyál meleg teát

Egy permetnyi hideg víz is csodákra képes, de ha nincs otthon elfekvőben egy szórófejes palackod, elég, ha a csapból hideg vizet locsolsz a nyakadra, a csuklódra, a könyökhajlatodba, a bokádra és a térdhajlatodba. Ezeken a pontokon kifejezetten vékony a bőr, így azonnal elkezd csökkenni a hőérzeted. Ha pedig tudsz permetet készíteni, az még frissítőbb érzetet kelthet, akár az arcodra, vagy a tested ezen pontjaira irányítva.

Ha pedig te is igazi túlélő vagy, és semmitől nem riadsz vissza, igyál meg egy forró teát. Ez garantáltan elkezdi csökkenteni a tested hőmérsékletét, így hozva megkönnyebbülést a hőségriadó idején.

Ha pedig éppen költözés előtt állsz, és neked is fontos, hogy legyen légkondi a lakásban, nézz szét a Flatfy oldalán. Ez a nemzetközi keresőmotor egy helyre gyűjti az ingatlanpiac összes ajánlatát, kiszűri az ismétlődéseket, így neked sem kell öt különböző ingatlan hirdető oldalt megnyitnod, hanem egy helyről tudsz eladó házakat vagy kiadó albérleteket keresni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Augusztus 16. 13:03, péntek | PR

A Randi szoftverként letölthető kereskedési felületéről

A Random Capital Randi nevű szoftverként letölthető kereskedési felületét az a célkitűzés hívta életre, hogy a kliensek számára lehetővé tegye a tőkepiacokon való kereskedés legegyszerűbb és leggyorsabb módját.

2019. Augusztus 16. 13:00, péntek | PR

Érdemes-e házilag kerítést építeni?

Az otthonunk körül mindig találunk tennivalót, szerelni valót, barkácsolni valót.

2019. Augusztus 16. 12:58, péntek | PR

Hogyan turbózzuk fel a hálószobát?

Mikor az ember új helyen éjszakázik, nagyon jó szolgálatot tehet egy kis extra fény. Sőt, a legjobb, ha még nem is nekünk kell ezt szolgáltatni, hanem csak egy mozdulat, és már látunk is.