Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 18. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hogy áll Pápa településindexe?

Hogy áll Pápa településindexe?

Az Egyensúly Intézet a kisközösségek erejében látja a siker titkát, ezért feltérképezte, hogy miként állnak a magyarországi települések e téren.

Az Egyensúly Intézet 2020-ban jelentette meg politikai-gazdasági-társadalmi vízióját Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak címmel, amelyben kijelölte a gazdagabb és boldogabb Magyarország felé vezető út fő irányait. Ennek egyik alappillére a közösségek ereje: Magyarország csak úgy válhat sikeresebbé a következő évtizedekben, ha életerős, szabad és cselekvőképes kisközösségekre támaszkodhat. Az Egyensúly Intézet 2023-ban saját indexet dolgozott ki, amely önkormányzati ciklusokon átívelően teszi lehetővé a közösségek adottságainak és fejlődésének adatalapú értékelését, a települések, illetve a fővárosi kerületek egymáshoz viszonyított helyzetének nyomon követését.

A településindex kidolgozását nagyban befolyásolta a nyilvánosan elérhető statisztikai adatok kínálata. Több mint kétezer változó közül válogatták ki vagy állították elő 53 olyan indikátort, amely képes megragadni egy-egy közösség fejlettségének, élhetőségének legfontosabb aspektusait. Az indikátorok kiválasztásakor az is fontos szempont volt, hogy a releváns adatok legalább két önkormányzati ciklus minden évére rendelkezésre álljanak. A településindex véglegesítésekor számos mértékadó indikátor legfrissebb adata 2021-ből származott, így ezt az évet jelölték meg vizsgálatuk végső időpontjául. Az egyes mutatók eltérő jelentőségét szakértői súlyozással fejezték ki, és az indikátorok 1-es, ⅔-os és ⅓-os súlyt kaphattak. A településeket lakosságszám és jogállás alapján öt csoportba rendezték, majd külön-külön elemeztük ezeket.

Nézzük Pápa városának településindexét, a többi várossal összehasonlítva. A 68 város között Budaörs végzett az élen, míg Ózd lett az utolsó. Pápa 38,7-es pontszámmal a 41. helyezést érte el ebben a kategóriában (15.000 főnél nagyobb lakosságszámú, ám nem megyeszékhely városok), megyénkben Ajka (42,3) a 26. ugyanebben a kategóriában, míg Veszprém a 4, a megyeszékhelyek között, több mint 57-es pontszámmal, Várpalotát (36,6) azonban megelőzzük.

Az Egyensúly Intézet 2014-hez képest figyelte meg a tendenciákat, amelyek Pápa esetében szintén lefelé mutatnak. Míg Ajka és Várpalota gyakorlatilag stagnált ebben az időszakban a kimutatás szerint, addig Pápa 3 pontot veszített 2021-re.

Aki szívesen böngészné a statisztikai adatokat, az ITT találja meg az egész országra vonatkozókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.